У Рівному відкрили мобільну виставку про німців в Україні

А власне – про історію їх поселення і вигнання, їх культуру та її вплив на українців розповідають матеріали виставки, яка два тижні діятиме у Рівненському краєзнавчому музеї

17.02.2018 23:52   Джерело: RvNews
Опубліковано : Галина Данильчук

Наукова концепція створення такої виставки для представлення її в Україні належить німецькому історику д-ру Альфреду Айсфельду, який є експертом з історії та культури німців у Російській імперії, Радянському Союзі та країнах СНД.

null
Фото Галини Данильчук

На 24-ох тематичних стендах відтворена в документах, мапах, фотоматеріалах і текстових поясненнях історична ретроспектива життя й діяльності німецької спільноти в Україні починаючи від Х століття і закінчуючи 1939 роком.

null
Фото Галини Данильчук

Відомо, що історія нашого краю також тісно переплітається з історією волинських німців, які компактно мешкали в різних районах, утворюючи так звані німецькі колонії.

null
Фото Галини Данильчук

Доля волинських німців не була легкою: в переламні моменти історії вони змушені були покидати свої домівки і шукати іншого притулку, що здійснювалося не завжди за їх власним бажанням.

Додатком до мобільної виставки стали матеріали з фондів Рівненського краєзнавчого музею про представників німецької спільноти на Рівненщині.

null
Фото Галини Данильчук

Відомі імена волинських німців, які залишили помітний слід в історії України і Рівненщини. Серед них відомий державний діяч і меценат барон Федір Рудольфович Штейнгель, помістя якого було в с. Городок під Рівним.

null
Фото Галини Данильчук

Інформація на виставці подана українською і німецькою мовами.

На відкриття виставки прийшли представники різних товариств національних спільнот Рівного, а також студентська молодь РДГУ.

null
Фото Галини Данильчук

Шановна рівнянка і громадянка Німеччини Надія Косміаді розповіла про долю своєї сім’ї, яка у 1940 році змушена була виїхати до Німеччини. За проханням учасників презентації виставки Надія Георгіївна говорила німецькою і те ж саме повторила в перекладі російською мовою.

null
Н.Г. Косміаді. Фото Галини Данильчук

Виставка діятиме в Рівному дві неділі, а тоді вирушить далі містами України.

Пізнаваймо нашу спільну історію разом!

null
Фото Галини Данильчук

 

null
Фото Галини Данильчук

Л. Леонова, співробітниця Рівненського державного обласного архіву


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews