Рівняни вшанували пам’ять відомого журналіста і краєзнавця Івана Пащука у день його 80-річчя

21.02.2018 08:24   Джерело: RvNews
Опубліковано : Галина Данильчук

20 лютого відомому рівненському журналісту, поету і краєзнавцю Івану Пащуку виповнилося б 80 років.  Вшанувати цього наполегливого пошуковця-краєзнавця, талановитого літератора, журналіста-правдолюба, людину з активною життєвою позицією, яким його запам’ятали рівняни, зібрались його друзі, колеги-журналісти, краєзнавці й рідні у затишній залі Рівненської обласної бібліотеки.

Іван Григорович Пащук народився у 1938 році у Люблінському воєводстві (тепер Польща). Дитячі і шкільні роки пройшли на Млинівщині, потім було навчання у Рівненському педагогічному інституті на філологічному факультеті, а фах журналіста здобував у Львівському університеті ім. І.Франка. Трудова діяльність розпочалась із вчителювання у сільській школі, а далі майже 40 років – журналістська діяльність у обласних і республіканських  газетах.

В літературному і журналістському доробку Івана Пащука завжди особливе місце займала тема історії рідного краю. Йому належить не одне відкриття забутих імен діячів культури, освіти і науки Рівненщини, дослідження маловідомих пам’яток історії, його публіцистика – це краєзнавче просвітництво і активна боротьба за збереження нашого історико-культурного надбання.

null
Василь Басараба, Гурій Бухало та Іван Пащук. Фото 1980-х.

Іван Пащук  став засновником і головою краєзнавчого товариства краєзнавців Всеукраїнської спілки краєзнавців (1989-2013). Його діяльність відзначена  регіональною краєзнавчою премією «За відродження Волині» (1995).

null
І.Пащук у Рівненському краєзнавчому музеї, 2013 р. Одна з його останніх прижиттєвих світлин.

Журналіст залишив по собі гарну пам’ять серед тих, хто його знав особисто, а для нащадків і усіх, хто цікавиться минувшиною краю – великий творчий книжковий спадок.

null
Книжки І. Пащука

Життя Івана Григоровича Пащука раптово і трагічно обірвалось у 2013 році.

null
Книга Б. Столярчука, присвячена І. Пащуку. Фото Галини Данильчук

До ювілею знаного літератора і громадянина вийшла впорядкована Богданом Столярчуком книжка «Іван Григорович Пащук – поет, журналіст, краєзнавець», де вміщені поетичні й публіцистичні твори І. Пащука, а також спогади про цю прекрасну людину.

null
Богдан Столярчук

 

null
Богдан Столярчук з родиною Івана Пащука

 

null
 Виступає дружина Івана Пащука. Фото Галини Данильчук

 

null
Зустріч, приурочена пам'яті І. Пащука. Фото Галини Данильчук

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews