Максим Коломис

Максим Коломис

журналіст, телеведучий, RvNews

Кишені правдорубів

Рахувати чужі гроші – справа завідомо невдячна і, ви вже повірте, на рідкість огидна. Цитуючи Остапа Бендера, починаєш втрачати віру у людяність...

22.11.2016 13:36   Джерело: RvNews
Автор : Максим Коломис

Рахувати чужі гроші – справа завідомо невдячна і, ви вже повірте, на рідкість огидна. Цитуючи Остапа Бендера, починаєш втрачати віру у людяність. Надто вже різко контрастують всі ці безкінечні картини-рушниці-люстри-годинники-сережки зі злиднями маленького українця, який тягне на собі тягар військового часу.

 

 

 

Роблю цей аналіз просто, бо усвідомлюю, наскільки майно, оприлюднене кожним окремо взятим політиком красномовно описує його як особистість, додаючи характерних штрихів, які зазвичай приховують під час полум’яних промов на камеру. Представників влади і парламентських опозиціонерів ми «потрусили» у попередніх дописах. Настала черга опозиції позапарламентської…

 

 

 

Анти-корупція в цифрах

 

 

Одним з перших на мізерну депутатську зарплатню почав скаржитися «єврооптиміст» Мустава Найєм. На його думку, прожити на неї узагалі не реально, а відтак доводиться крутитися підробляючи то тут, то там. В його декларації значаться 53 тис. грн, «виплат творчими союзами», отриманих із фонду бізнесмена Віктора Пінчука.  Викладацька діяльність в Католицькому університеті принесла 39 тис. грн. , іще 21 тис. грн. нардеп отримав в академії МВС. Певне, дещо «капає» також і від зареєстрованої торгової марки «Найєм Мустафа». Втім, як не крути, без 72 тис. грн. депутатської зарплатні довелося б сутужно…

 

 

 

 

В крайньому випадку, можна щось позичити у колеги Світлани Заліщук. Якщо вірити декларації, на рахунку у шведському банку красуня тримає 210 тис. шведських крон. Іще 9,5 тис. доларів відклала на «чорний день» у готівці. Має також дві квартири у Києві та автомобіль Land Rover.

 

 

      А от Сергій Лєщенко  з 1 лютого 2015 р. безкоштовно користується квартирою такого собі Віктора Ендржиєвського. Це попри те, що з 1991 р. за ним закріплено 33% київської квартири площею 74,6 кв.м. та ціла квартира, розміром 60 квадратів. Скандальної квартири вартістю 7,5 млн грн., придбаної разом з коханою ді-джейкою  Анастасією Топольською пан Лєщенко не вказав, оскільки купили її лише наступного року.

 

 

     За 2015 р. колишній журналіст отримав, між іншим, 26 тис. грн. роялті від двох друкованих видавництв, понад 55 тис. грн.із фонду Віктора Пінчука, 10 тис. грн.із «Центру протидії корупції», 24 тис. грн. – від Колумбійського університету та ще майже стільки ж від Інституту гуманітарних наук. У готівці тримає 102 тис. доларів та 50, 7 тис. євро.  Їздить на новенькому «Volkswagen Golf» 2014 року випуску.   

 

 

     Лідер «Народного контролю» Дмитро Добродомов, якого разом з Бориславом Березою та Сергієм Капліним не так давно звинуватили у співпраці з одіозною екс-редакторкою телеканалу «Інтер» Мариною Столяровою, в декларацію вніс квартиру у Львові і 25% квартири у Києві. Власного авта не має, а «Mazda 3», якою пересувається належить іншому громадянину.

 

 

     У 2015 р. жив на саму лише депутатську зарплатню. Щоправда, на випадок чого має непоганий «недоторканий запас»: 175 тис. грн.,  20,5 тис. доларів та 9, 5 тис. євро. Внесена у декларацію донька Анастасія зазначена як громадянка Канади.

 

 

      Бориславу Березі, судячи з декларації, було би про що поспілкуватися з колегами на кшталт Олександра Фельдмана чи Володимира Литвина. Депутат оприлюднив наручні годинники фірм Zenit, Edox та Ulysse Nardin, картину естонського художника Навітролли та бібліотеку із 120 тис. книг. Дружині належать золоті каблучка, сережки, годинник та комплект ювелірних виробів з білого золота.  

 

 

 

 

     Депутат має 3 земельних ділянки у Києві і будинок в Київській області. Наполовину володіє автомобілями MDX та Getz. Дружина їздить на власному Rav-4.

 

 

Між тим у 2015 р. пан Береза жив на депутатську зарплатню та 80 тис. грн., отриманих на здійснення депутатських повноважень. Щоправда, допомагала підприємницька діяльність дружини (970 тис. грн. за рік) і 3 млн. грн., отриманих тою таки дружиною в дарунок. Готівки у розмірі 430 тис. грн., 86 тис. доларів, 17 тис. євро і 5,5 тис. фунтів стерлінгів, вочевидь, зачіпати не довелося…

 

 

Чи не найпростішою виявилася декларація лідера «Партії простих людей» Сергія Капліна. Він їздить на KIA Magentis 2007 р., живе на самі лише зарплату та кошти, отримані на здійснення депутатської діяльності. Не має житла, готівки, дорогих речей, ба – навіть родини…

 

 

Скільки коштує «Свобода»?

 

 

Два роки тому ВО «Свобода», всупереч прогнозам екзит-полів, сенсаційно не подолала прохідний бар’єр у Верховну Раду. У підсумку туди потрапило лише 5 мажоритарників. Іще троє «свободівців» через рік стали головами відповідно Тернополя, Івано-Франківська та Хмельницького. Решта топ-партійців перебуває поза владою, а відтак і декларацій не заповнювала…

 

 

Мажоритарник від Рівного Олег Осуховський має 92 тис. фунтів стерлінгів та 187 тис. гривень готівки та 50% квартири у Львові. Їздить на Mercedes-Benz Vito 2007 р., який належить громадянці Наталії Паламарчук. Серед транспортних засобів вказані також два «Інгули» (на базі БРДМ-2), передані в зону АТО, у користування батальйону «Січ».

 

 

Також рівненському «свободівцю» належить кам’яний годинник з підсвічниками, картина XVIII століття і кілька одиниць зброї початку ХХ ст.

 

 

Київський мажоритарник Андрій Іллєнко в декларації вказав квартиру у Києві (у співвласності з братом Пилипом), земельні ділянки у Києві та на Черкащині, а також незавершені будинок та гаражі, записані на маму. На неї записані також і автомобілі Mazda CX-7 2007 р. і Mazda Premacy 2002 р.

 

 

У власності родини картина знаменитої Марини Примаченко, авторські права на балети «Ольга» та «Прометей» та творчу спадщину покійного Юрія Іллєнка, трохи менше 25 тис. гривень у банку та трохи більше 21 тис. доларів у готівці.

 

 

Чемпіон Верховної Ради за кількістю поданих законопроектів Юрій Левченко у готівці тримає 1 300 доларів, 920 англ. фунтів, 5 тис. євро і 140 кан. доларів. Іще 1300 доларів його дружина Тетяна позичила третім особам. У банках родина тримає загалом трохи більше 11 тис. грн, 4800 євро і 1060 доларів у банківських металах. Мають три земельні ділянки на Київщині і одну – на Вінничині.

 

 

Квартиру в Тернополі, Хонду CR-V 2012 р. та грошовий переказ з-за кордону на суму 54 тис. грн. вказав у декларації Михайло Головко. Нардеп тримає в готівці 95 тис. грн. і 34 тис. доларів.

 

 

Його колега і однопартієць Олександр Марченко задекларував квартиру і житловий будинок в Білій Церкві. На дружину записана також недобудована дача у с. Сорокотяги, Київської обл. Їздять на Додж Нітро та WV Caddy, обидва 2007 року випуску. Окрім зарплат отримали близько 790 тис. грн. дивідендів. В готівці тримають 85 тис. доларів і 45 тис. грн.

 

 

Тернопільський голова Сергій Надал у Тернополі має одразу дві квартири. Також у нього є дві земельні ділянки у с. Байківці та іще одна у с. Шляхтянці. У банках тримає 80 518 грн., 929 доларів, 2941 євро. Іще 200 тис. грн. – у готівці. Пан Надал задекларував 70 731 грн. сплаченої банківської позики, а його дружина  97 525 грн. зобов’язання за договором страхування. При цьому не мають жодного транспортного засоба.

 

 

Молодий голова Івано-Франківська Руслан Марцінків має квартиру у цьому місті, а також авто ЗАЗ TF 2011 р. При цьому не задекларував жодних фінансових заощаджень.

 

 

Іще молодший мер Хмельницького Олександр Симчишин у Хмельницькому має лише земельну ділянку і недобудований будинок. Транспортні засоби у керівника міста відсутні…

 

 

Знайшли в «Укропі»

 

 

Найрадикальніші гасла на останніх виборах виголошували діячі з молодої партії «Укроп», яка на сьогодні вважається основною групою впливу дніпровського олігарха Ігоря Коломойського.

 

 

Одним з видних парламентарів від «Укропу» є зокрема Віталій Купрій. Разом з дружиною він володіє двома магазинами, дачним будинком та квартирою в Дніпровській обл. Іще одну квартиру політик задекларував на південному березі окупованого Росією Криму, у Ялті. Депутат має автомобілі Chrysler 300C, 2005 р та Renault Logan, 2012 р., яхту Bavaria 44 (орієнтовна вартість близько 640 тис. грн..) та 30 тис. доларів готівки.

 

 

В декларації «укропівця» Андрія Денисенка заповнено дуже не багато розділів. Однак у відомостях про грошові активи значиться кругленька цифра у  5 625 000 грн.

 

 

 

В той же час в декларації однопартійця Денисенка, екс-нардепа і дніпровського міського голови Бориса Філатова подивитися дуже навіть є на що. Чого варті бодай більше 1 млн. доларів готівки та квиток на суборбітальний політ, вартістю 1,4 млн гривен.

 

 

Політик має два Мерседеси (2012 і 1969 рр відповідно), Jaguar XJS Convert 1989 та Dodge RAM 2008 р., мотоцикли Triumph Scrambler і Honda XR250, парусно-моторне судно «Русич» і навіть вертоліт Eurocopter AS35. Його дружині належить міні-колекція автівок Porsche: Panamera, Carrera і Cayenne, 2007-2012 років випуску.

 

 

А ще родина має різного роду нерухомість: у Києві, Дніпрі і в с. Берегове, поблизу окупованої Ялти, колекцію ексклюзивних вин, живопису та книг (ХІХ-ХХІ ст.) і різний «дріб’язок» - годинники, куртки, шуби та ювелірку…

 

 

Не пасе задніх також і голова Волинської облради, та іще один соратник Ігоря Коломойського Ігор Палиця. В його автопарку Lexus LX 570 2011 р, Mercedes-Benz S 600 2007 р. та Mersedes-Benz GL 500 2006 р. На руці носить по черзі Rolex Oyster та два Audemars Piguet-и.

 

 

 

 

Окрім власне зарплати пан Палиця отримав від одного із топ-менеджерів групи «Приват» Ігоря Хмельова 468 000 гривень за договором управління майном. Він має частку у низці підприємств Києва, Дніпра та Луцька, а іще 4 082 222 гривень на рахунку «Приватбанку» та 19 000 000 гривень і 750 000 доларів готівки.

 

 

Відставні фронтмени «Самопомочі»

 

Лідера парламентського списку «Самопомочі» Ганну Гопко виключили з партії та фракції після голосування за проект змін до Конституції  в частині децентралізації. 

 

Втім, зайнятися таки має чим: у Києві та Львові їй разом із чоловіком Олександром Жуком належить загалом 8 квартир.

 

 

Завважимо, пан Жук є власником 51% капіталу ТОВ «Зернопродукт-1» і за 2015 рік заробив 1б3 млн грн. зарплатні і прибутку від здачі житла. На банківських рахунках родини зберігається 150 тис. доларів, 8 тис. євро та 202  тис. грн. Іще 17 тис. доларів тримають в готівці.

 

 

Лідер партії «Воля» Юрій Деревянко, який фракцію «Самопомочі» покинув одразу ж після проходження в Парламент задекларував офіси практично в усіх районах Івано-Франківської області, 4 квартири у Києві і одну в Ялті (змовилися вони усі, абощо? – прим. автора), а також земельні ділянки на Київщині і Львівщині.

 

 

На двох з дружиною мають шість автомобілів (TOYOTA  LAND CRUISER 200 2011 р., Land Rover  Range Rover 2010 р., MERCEDES BENZ  S 500 4 MATIC 2007 р., LEXUS X 450H 2009 р., TOYOTA  RAV4 2006 р. та LAND ROVER  RANGE ROVER 4.2 2009 р.)

 

 

У готівці зберігають 1 583 000 євро, 3 847 000 доларів і 3 485 000 грн. Іще  10 560 000 доларів  нардеп позичив третім особам.

 

 

Іще один екс-фронтмен «Самопомочі», а нині новонавернений «рухівець» Павло Кишкар, який оригінально «засвітився» під час зняття депутатської недоторканості з Сергія Клюєва окрім квартири у Києві має і ще одну в Таіланді. Також йому належать  Honda City 2001 р., VW Golf plus 2012 р., BMW 320D 2004 р. В управлінні справами Апарату Верховної Ради України нардеп заробив 7 860 151 грн зарплатні. І ще 1 200 000 грн. задекларував, як «приз». При цьому на банківському рахунку має лише «скромні» 80 тис. грн.

 

 

 

Радикали. Не Ляшка

 

 

14,7 млн доларів готівкових коштів і позичені в екс-міністра вугільної промисловості Віктора Тополова 5 млн доларів вказав у декларації позафракційний нардеп В’ячеслав Константиновський, який прославився передвиборчим гаслом «Продав Rolls Royce – пішов на фронт».

 

 

В «доважок» до них має  6 778 776 гривень і 500 тис. євро готівки, а також  2 609 750 гривень, отриманих, як повернення фінансової допомоги.

 

 

На банківських рахунках має 373 313 687 гривень, а номінальна вартість задекларованих цінних паперів становить 17 964 млн гривень. У розділі про свої фінансові зобов'язання і витрати пан Константіновський вказав 120 003 335 гривень…

 

 

Лідер «Єдиного центру», керівник адміністрації Президента Віктора Ющенка Віктор Балога, якого часто називають фактичним господарем Закарпаття частково підтвердив свій статус: у Закарпатській області йому належить цілих 12 земельних ділянок. В Мукачево має будинок і дві квартири. Є у пана Балоги квартира і садовий будиночок також і у Києві. Разом з родиною користується чотирма автомобілями, які їм, однак, не належать.

 

 

Син голови «Єдиного центру», виявився успішним бізнесменом: у 2015 році заробив 1 476 110 грн. Іще 400 тис. грн. отримав, як девіденти.

 

 

Віктор Балога є великим поціновувачем творчості закарпатських живописців: в колекції 26 картин авторства, зокрема, і Йосипа Бокшая та Адальберта Ерделі, чиї роботи можуть завартувати близько 10-50 тысяч доларів…

 

 

У скандального Володимира Парасюка декларація виглядає далеко не настільки вражаюче. Хоча підприємницька діяльність матері принесла в родину загалом 990 тис. грн. прибутку.

 

 

На рахунку в «Приватбанку» знаменитий сотник Майдану має 5 044 долари і 1 293 грн. Іще 6 тис. доларів зберігає в готівці. Їздить на зареєстрованій на третю особу Skoda SuperB 2011 р.

 

 

Заніс у декларацію також телефон Apple iPhone 6s и планшет Apple iPad Air 2, а 19 грудня 2015 р. депутату подарували ще й годинник Samsung Gear s2. Не довго думаючи, в декларації записав, що девайс йому приніс Святий Миколай. Певне, сподівався у Нацагентстві з питань запобігання корупції працюють люди, не позбавлені почуття гумору.

 

 

А от позафракційний депутат Дмитро Ярош 25 червня офіційно зареєстрував торгову марку «Правий сектор». Разом з дружиною володіє двома квартирами і двома автівками. Цінних паперів, грошових активів і фінансових зобов’язань не мають. Живуть виключно на зарплатню та кошти, виділені на здійснення депутатських повноважень.  

 

 

 

Не надто відрізняється також і декларація колишнього командира полку «Азов», а нині народного депутата Андрія Білецького. 58 990 грн зарплатні і 5 тис. доларів у готівці – от і всі фінансові активи. Розділ «нерухомість» обмежується квартирою у Києві, власницею якої є дружина Юлія Білецька.

 

 

Встиг оформити е-декларацію також і відставлений керівник Одеської області, засновник «Руху нових сил» Міхеіл Саакашвілі.

 

 

 

Виявляється, у Грузії колишньому Президенту належить земельна ділянка площею в 6,8 тис кв. м. Там таки є у політика та його дружини також і будинок та квартира. А от в Одесі він проживає в кімнаті, власником якої є інша особа. У банках тримає 130 тис. грн. та 57 тис. доларів. Іще 48 тис. євро тримають дружина і син Ніколоз. На «чорний день» в ідеолога грузинської мрії приховано 48 тис. євро готівки. Також йому належать наручні годинники Rolex та Hublot…

 

 

                                                                                               Максим КОЛОМИС


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews