Маніфест Антикорупційного Руху Валентина Наливайченка

07.11.2015 19:32   Джерело: RvNews
Опубліковано : Семен Палій

Головна проблема України – це відсутність, починаючи з 1991 року, ротації еліт.

Головна проблема України – це відсутність, починаючи з 1991 року, ротації еліт. При владі залишилися радянська партійна номенклатура у тісній зв’язці з криміналітетом, які й породили нинішню олігополію. Та систему всеохоплюючої корупції, що стала основною підвалиною всіх державних та суспільних відносин в країні. Державні органи влади стали синонімом хабарництва, серйозний системний бізнес в Україні робиться тільки за умови тісних зв’язків з відповідними державними службовцями. Влада та бізнес стали тотожними поняттями. 

Єдина можливість побороти цю тотальну корупцію – домогтися втілення принципу розділення бізнесу та влади. Тільки рішуча й безкомпромісна його реалізація в життя може зламати хребет олігархії. Головною підвалиною якого є політична корупція.

Нинішня корумпована влада нічим не відрізняється від всіх влад, які передували їй. Політично та економічно панує дрібна групка бізнесменів, що використовує владу в якості інструменту власного збагачення. Саме ця дрібна купка бізнесменів грабує найцінніший ресурс країни – час. Корумпована влада торгує майбутнім наших дітей. Майбутні покоління вже обтяжені колосальними фінансовими боргами та, фактично, потрапили у корупційне рабство.

І хоча віра у наш народ поки ще переважує недовіру до наших керманичів, проте, такий стан справ не може тривати безкінечно довго. Існує реальний ризик втрати суверенітету та права на вибір свого майбутнього через тотальну корупцію у так званому українському політикумі, який поводить себе як хижак та брехливий злодій.

Все це відбувається виключно за мовчазної згоди мільйонів порядних, але розрізнених людей, що не можуть протистояти пов’язаній круговою порукою групі корупціонерів-бізнесменів у вищих ешелонах влади. Ця, та й будь-яка за нинішніх умов влада, не здатні до бодай найменшого самоочищення. Її представники крастимуть доти, допоки ми їм це дозволяємо. Поки ми самі не зрозуміємо й не почнемо захищати свої інтереси, ця ситуація не зміниться. 

Подивіться як марнується час, відведений на невідкладні перетворення у боротьбі із корупцією. Проаналізуйте як витрачається фінансова та матеріально-технічна допомога українському народу. Оцініть ефективність використання міжнародних позик Україні, левова частка яких через непрозорі тендери, махінації на валютному ринку та шахрайські схеми з рефінансуванням приватних банків, злочинним чином викрадаються з країни. І це тоді, коли кожного дня на Сході продовжують гинути наші солдати у гібридній війні проти РФ. А в цей час корупціонери-бізнесмени у владі мільйонами переводять гроші за кордон, ховаючи їх у офшорах.

Скільки ще треба знайти не задекларованої іноземної нерухомості у високопосадовців? Якими ще мають бути темпи інфляції, курс гривні, глибина банківської кризи та масштаби зловживань у фінансовій сфері, аби позиція голови НБУ все ж таки отримала належну оцінку?

Чи хтось не здогадується, що рефінансування повністю розкрадається, а наближені до влади банківські структури активно зростають за рахунок дерибану активів своїх проблемних колег? 

Чому в Україні досі не функціонує єдиний антикорупційний орган? Чому до цього часу людей, які заробляють собі на життя, обдирають правоохоронні та так звані контролюючі органи?

Як взагалі могло трапитися, що сьогодні без сплати корупційної данини ніхто не може вільно експортувати власну продукцію закордон? Хіба це нормально, коли будь-яке велике підприємство, невелике господарство або навіть садова ділянка примушуються до того, аби годувати чергову правлячу партію, фракцію та їхніх лідерів?

Який іноземний інвестор буде вкладати гроші в українську економіку, якщо ще до відкриття виробництва його вже почнуть примушувати сплачувати ПДВ? А потім, звісно, компенсують цей податок, але лише тоді, коли третина від загальної суми буде сплачена у якості хабара за вирішення питання. Якщо ні, то підприємець буде стояти у черзі на компенсацію до глибокої старості. Про який розвиток економіки та суспільства може йтися в таких умовах? 

Очевидно, що без тиску суспільства, точніше, його громадського авангарду, жодного українського дива не відбудеться. «Антикорупційний Рух» - це й є цей авангард, незалежне, всеукраїнське об’єднання, що складається з громадських активістів, волонтерів та всіх людей доброї волі й чистого сумління. Які розуміють, що головним внутрішнім ворогом та перепоною на шляху розвитку країни є всеосяжна корупція в усіх сферах життя. Й які готові віддавати весь свій вільний час та сили пошуку й боротьбі з проявами корупції по місцю свого проживання та по всій країні, в разі необхідності.

Мета «Антикорупційного Руху» – нарешті, створити ефективний громадський інструмент контролю за чиновниками, який зможе реально боротися з корупцією, а не займатиметься піаром чи звичайними голосними політичними заявами. Ми вчимо людей, як власними силами знаходити та поборювати прояви корупції в державі. Наша мета –не тільки боротися самотужки з корупцією, але й пояснити людям, як вони можуть впливати на владу та її прозорість. Та об’єднати їх в дієву реальну низову структуру, що буде боротися за права людей в усіх їх проявах. До якої будуть входити волонтери та добровольці, без яких важко уявити якісь позитивні зрушення в країні.

Головна стратегічна мета «Антикорупційного Руху» – перетворення тотально корумпованої держави-бюрократичного монстра на державу-сервісний центр. Має бути проведена майже повна заміна всього нинішнього складу державних службовців, їх повна переатестація. Потім має бути проведений аудит всього державного сектору, підвищення зарплат та соціальних гарантій державних службовців, щоб прибрати всі підвалини для відновлення нинішньої згубної ситуації. Всі установи, департаменти і міністерства, які сьогодні не виконують своїх функцій і не є життєво необхідними для держави, повинні бути ліквідовані. Ми виступаємо за негайну ліквідацію санепідемстанцій, антимонопольного комітету, районних державних адміністрацій, Міністерства інформаційної політики, Міністерства будівництва та ЖКГ та інших непотрібних структур, які сьогодні є заповідниками корупції та просто тягнуть кошти з бюджету.

Ми чітко вказуємо, хто нині грабує країну та українців: це нинішня влада, за підтримки її олігархічних патронів!

Ми не будемо байдуже ставитися до її політичної корупції та влади олігархів.

Ми вважаємо, що час піднятися з колін і зруйнувати корупційне рабство.

Ми виборюємо майбутнє без дрібної купки корупціонерів у владі!

Ми вимагаємо не лише жорстко карати усіх корупціонерів, але й домагатися повернення вкрадених капіталів до бюджету.  Якщо влада не хоче робити це, то ми звернемося за допомогою до наших міжнародних партнерів й доможемося свого. 

Закон має бути одним для всіх! Боротьба із зовнішньою агресією та корупцією – це наш спільний і єдиний фронт з кожною небайдужою людиною в Україні. 

Ми не збираємося мовчати й боремося вже сьогодні!

Ми змінюємо країну тут і зараз!

Нас не спинити!

Приєднуйтесь до нас!


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews