Остеохондроз: хвороба чи покара за лінь?

Простріли у попереку, колінних суглобах – явище для усіх нас звичне. І не тільки внаслідок перевтоми від фізичної праці. Та чи можна вважати це за норму? Про остеохондроз, його причини та способи лікування спілкуємося із завідуючим відділенням нетрадиційної медицини Рівненського обласного диспансеру радіаційного захисту населення Ігорем Максимовичем ДУДАРИКОМ.

05.03.2017 10:13   Джерело: RvNews
Опубліковано : Людмила Марчук

– Ігоре Максимовичу, на остеохондроз зазвичай хворіють після сорока років. Але ж усе частіше на біль у попереку скаржаться зовсім молоді.  Кого останнім часом Вам доводиться лікувати найчастіше?

 

– Прикро, але трапляється все частіше, що виявляємо остеохондроз навіть у підлітків. А у 24-26 років вже діагностуємо картину, яку раніше могли спостерігати хіба що у 45-50-річному віці.

 

– Які цьому причини?

 

– Причини різні. Можна сказати індивідуальні. У когось першопричиною може бути перенесений у ранньому віці діатез. У 20-ти відсотків дітей шийний відділ хребта блокується під час народження. Якщо це порушення так і залишиться непоміченим, то формується неправильний стереотип рухової поведінки дитини, що згодом впливає і на її осанку, а у підлітковому віці дає остеохондроз поперекового відділу. Це причини, які в нас запрограмувало наше дитинство. А якщо до цього ще додається несприятливе екологічне середовище, неправильне харчування, малорухливий спосіб життя, неправильне сидіння?

 

– Очевидно, саме малорухливий спосіб життя, неправильне і довготривале сидіння є стереотипною причиною виникнення захворювання хребта та суглобів?

 

 – Задумайтеся, чому цієї хвороби не зафіксовано в жодної тварини? Бо тварини живуть у гармонії зі своєю природою: вони у постійному русі. Значно менше мали проблем з остеохондрозом і наші діди та прадіди, оскільки більше працювали фізично. Тому й кажуть, що це хвороба цивілізації.

 

– І дитина, і доросла людина, незалежно від віку, має рухатись, щоденно виконувати те рухове навантаження, якого вимагають наші суглоби і м’язи.

 

–  Кажуть, що на нашу кісткову систему дуже cуттєво негативно вплинула Чорнобильська катастрофа.

 

– Це правда. Викид стронцію, а це важкий метал, дуже негативно вплинув на кісткову систему. Кості стали крихкими і тому кальцій при остеопорозі треба вживати усім, незалежно від віку. А друге правило, якого треба дотримуватися – це щоденна фізкультура, а це вже спосіб життя, який має формувати і сім’я, і школа. У високоцивілізованих країнах, тій же Америці, скрізь спортивні майданчики, тенісні корти. Вихідні дні стараються провести на велосипедах. А у нашої молоді сформовано стереотип, що відпочивати можна тільки в кафе-барах…

 

– Остеопороз, який діагностують у середньому і навіть молодому віці – це вже початок певних змін у кістковій системі?

 

– Остеопороз – це недостатність у кістковій системі організму кальцію, який в організмі поступово зменшується вже після 24 років. Як правило, це проблема більш жіноча, адже після 40 років в організмі жінки рівень засвоюваності кальцію корелює з жіночими гормонами. Якщо тих гормонів недостатньо, а це неминуче у віці після 45-ти, то відразу засвоювання організмом кальцію зменшується в 2–3 рази. Тож не випадково в Америці усім жінкам після 50 років обов’язково призначають препарати з кальцієм.

 

Отже, якщо виявлено остеопороз, вже варто задуматися над станом свого здоров’я. А якщо хвороба запущена? Чи можна вилікувати остеохондроз повністю?

 

–  Це залежить від концепції самого лікування, віку пацієнта та від того, наскільки він сам буде зацікавлений, щоб йому не тільки зняти біль, але й повністю ліквідувати причину захворювання. Зазвичай люди потрапляють до лікарні у плачевному стані. Ані кроку ступити, ані сну вночі. Та ось ми забираємо гострий біль, – і настає полегшення. Що робить більшість наших пацієнтів?

 

– ?

 

– Повертається до звичного способу життя. Тоді, як концептуальна модель лікування вимагає, щоб гімнастика, певні вправи, призначені спеціалістом, стали нормою життя.

 

– Сьогодні найбільш поширеною думкою є те, що панацеєю від усіх бід є відвідання тямущого костоправа. Є по селах чимало бабусь, дідусів, які вміють вправляти диски на місце.

 

– Не заперечую. Дійсно є костоправи, як то кажуть, від Бога. Пішов хворий до костоправа і каже, що йому полегшало. Так, полегшало. Відпустило біль. Але на який період? Через якийсь час виникає потреба у повторному візиті до костоправа. Потім ще і ще. А згодом не допомагає вже нічого. Адже костоправ не виходить на причину болю й не проводить комплексного лікування, не закріплює зняте розблокування.

 

– А яке лікування пропонується хворим у відділенні нетрадиційної медицини обласного диспансеру радіаційного захисту населення, де працюєте Ви?

 

– Ми поетапно проходимо з кожним пацієнтом цілий комплекс процедур. При гострому больовому синдромі накреслюється програма, за якою хворий займається. Якщо необхідна блокада, – робимо її. Іншому призначаються протизапальні ін’єкції. Визначаються типи масажів, призначаємо озокеритолікування, КВЧ-терапію. Важливим напрямком є лікування травами. А до голкорефлексотерапії, мануальної терапії водночас додається ще й індивідуальне гомеопатичне лікування, комплекс водних процедур: підводний масаж, скипидарні та хвойні ванни. Кожен хворий йде за своєю індивідуальною схемою. Щодо конкретних гімнастичних вправ, то є у нас апарат Дікуля, тренажер Євмінова, з якими можна творити дива. При такому комплексному підході до лікування міжхребцеві грижі повністю виліковуються.

 

– Тож результат лікування головним чином залежить від бажання працювати над собою самого хворого. При виході з лікарні треба змінити шкідливі стереотипи. Але це не кожному під силу.

 

– Безперечно. Але активність хворого – перша умова видужання. При остеохондрозі лежання взагалі протипоказане. Але й безладна фізкультура може тільки наробити біди. Та якщо спосіб життя і руху буде змінено відповідно до наших порад, то результат буде чудовим. Зустрічаєш таких колишніх пацієнтів і приємно, якщо людина каже: „Так, я працюю над собою. Купив собі дошку Євмінова і щодня роблю вправи, хоч нічого у мене вже й не болить.”

 

– Ігоре Максимовичу, а яке Ваше ставлення до операції на міжхребцевих дисках?

 

– Я вважаю, що такий підхід необхідний лише у крайньому випадку. Операція на міжхребцевих дисках не є легкою, тим паче, якщо врахувати відсутність у нашій області відповідної матеріально-технічної бази, потрібної апаратури для проведення подібних операцій. Тяжко хворих направляють до Київського інституту нейрохірургії. На ліки та саму операцію, відновне лікування витрачаються великі кошти. А чи допоможе операція у конкретному випадку, невідомо. Якщо протрузію (відщеплення) диску в поперековому відділі у 7-8 мм і тисне на нервовий пучок, виявлено парез, йде компресія спинного мозку, або компресія чи ішемія корінця, то у таких випадках однозначно ставиться питання про операцію, але у цьому випадку і після її проведення навряд чи можна вести мову про повну реабілітацію. Насправді, 90 відсотків з тих хворих, яким пропонують операцію, можуть без неї обійтися. Зазвичай люди звертаються до нас з вираженим больовим синдромом, з протрузією 4-5 мм. А наш досвід підтверджує, що міжхребцеву протрузію до 7 мм варто просто грамотно пролікувати. Ми лікуємо такого хворого консервативним методом протягом 3-4-ох, а бува, що й 6-ти тижнів і спостерігаємо за ним. Навіть при хронічному патологічному болю достатньо провести добру рефлексотерапію чи ввести у певні точки уколи із протизапальними ліками і це дає добрий результат. Ця галузь медицини називається вертебрологією.

 

– Це вузька лікарська спеціалізація?

 

– Вузька і порівняно нова. Вертебролог повинен досконало знати нейроанатомію, розташування усіх груп м’язів та нервових закінчень. Що ми робимо на базі нашого відділення?

 

– Перше – мануальна терапія, по-суті те, що робить костоправ. Друге – ортопедія й травматологія, внаслідок чого проходить корекція постави людини. Фундаментом вертебрології є рефлексотерапія: знімаємо запальні процеси в певних точках. Далі – фізіотерапія: треба визначити, яке навантаження і в яких місцях, у якій мірі треба дати, тобто, які типи масажу приписати хворому. Дуже важливою є механотерапія, а це лікувальна фізкультура, комплекс вправ, який складається відповідно до індивідуальних потреб хворого, спрямований на те, щоб певні групи м’язів зміцнити, інші зафіксувати, гармонізувати рухи.

 

– Якщо хворому все ж не уникнути оперативного втручання, то після нього також призначається подібний курс реабілітації?

 

– Так. Після операції – це один з необхідних і довготривалих етапів реабілітації.

 

– З нашої бесіди виходить, що над проблемою остеохондрозу мають комплексно працювати не тільки медики, але й учителі, батьки, громадськість і навіть влада, яка мусить дбати про наявність та обладнання спортивних майданчиків. А вони мають бути у всіх ч житлових масивах.

 

– Тільки таким чином. Стиль життя, спосіб життя формується з дитинства. Хто змалку привчається неправильно ходити, або ж у 10-12-річному віці годинами сидіти за комп’ютером, а батьки на це не зважають, пізніше неминуче зіткнеться з виявом остеохондрозу. Тож, дружіть з фізкультурою.

 

– Спасибі за розмову.

 

 

Розмовляла Людмила МАРЧУК

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews