Максим Коломис

Максим Коломис

журналіст, телеведучий, RvNews

Пережили люстрацію – переживуть і е-декларацію?? Частина 2: «Коаліція» і всі-всі-всі…

Скільки коштує Україні робота парламентської коаліції: депутатів БПП, Народного фронту і вчорашніх "регіоналів" з фракцій "Воля народу" та "Відродження" ?

09.11.2016 17:03   Джерело: RvNews
Автор : Максим Коломис

 

Писати реформаторські закони – прерогатива Парламенту. Після виборів 2014 р. здавалося, що тепер із цим не виникатиме ані найменших проблем: коаліція партій Майдану налічувала більше 300 голосів. Утім, все пішло не зовсім гладко і вже через рік в ній зосталися тільки «Блок Петра Порошенка» і «Народний фронт» Яценюка-Авакова…

 

 

Збір 226 голосів перетворився на важко підйомне завдання і, аби ухвалювати нові вимоги західних партнерів, доводиться негласно підстраховуватися голосами колишніх «регіоналів». Сьогодні вони, окрім «Опозиційного блоку» (про який згодом), знайшли притулок в депутатських групах «Відродження» та «Воля народу». Користаючись нагодою, зазирнемо в кишені основних «коаліціантів»…

 

Законодавча гвардія Гаранта

 

Керівника фракції БПП ІГОРЯ ГРИНІВА ажіотаж навколо його декларації так обурив, що він другого ж дня пообіцяв покинути політику. Щоправда, коли саме не уточнив. Журналістів вразила насамперед графа «цінні речі», де окрім ікон і картин українських майстрів значилися старовинний першодрук «Апостол» 1574 р. та «Острозька Біблія» 1581 р.

Нагадаємо, за два місяці до подачі електронних декларацій саме Гринів намагався засекретити від громадськості інформацію про наявність у чиновників готівки, подарунків та цінного рухомого майна. Також пропонував скасувати кримінальну відповідальність за помилки в деклараціях

 

Таємничий «сірий кардинал» фракції, багаторічний особистий друг Президента ІГОР КОНОНЕНКО задекларував будинок вартістю 25 млн. грн. і квартиру в центрі Києва, вартістю 9 млн рн. коштовні годинники, елітний одяг, ювелірні вироби… Будучи бенефіціаром заводу «Ленінська кузня», соратник Петра Порошенка в 2015 році отримав більше 14 мільйонів гривень дивідендів, а в готівці зберігав 6,6 млн гривень, 928 тис. доларів та 965 тис. євро.

 

 Не забуваймо, однак, що основний капітал цього нардепа – безпрецедентна близькість до глави держави. У недобросовісному використанні цього «активу» Кононенка неодноразово звинувачували як журналісти, так і міністри-реформатори.

 

Багаторічний депутат АНАТОЛІЙ МАТВІЄНКО запам’ятався тим, що задекларував церкву Успіння Пресвятої Богородиці в с. Бершадь, на Вінничині, її орієнтовна вартість складає близько півмільйона гривень. Після скандалу в пресі Матвієнко публічно пообіцяв віддати храм громаді, однак, як потім виявилося, потурбувався, аби до створення Єдиної помісної церкви там правила УПЦ Московського патріархату…

 

 Народні депутати від Львівщини БОГДАН та ЯРОСЛАВ ДУБНЕВИЧІ, чиї ставленики працюють на керівних посадах в «Укрзалізниці», тримають в готівці на двох понад 578,4 млн грн. Крім того, на себе та членів родин зареєстровали 409 обєктів нерухомого майна. Так на самому лише Дубневичу – молодшому "висить" 51 обєкт незавершеного будівництва…

 

Цілих 133 млн грн.. у готівці задекларував депутат РУСЛАН ДЕМЧАК, якому раніше належав нині збанкрутілий «Ердебанк». Про що може говорити наявність у фракції професійного банкіра без жодних банківських вкладів?!

 

Дружина молодого одеського нардепа, екс-регіонала ОЛЕКСІЯ ГОНЧАРЕНКА в 2015 році задекларувала 1 397 103 грн. прибутків від підприємницької діяльності. Іще 90 тис. грн. родина зберігає в готівці.

 

Члени БПП від Рівненщини загалом також не бідують. У декларації ОЛЕКСАНДРА ДЕХТЯРЧУКА значаться два будинки, офіс та три земельні ділянки в Дубенському та Млинівському районах. Дружина Оксана, яка є бенефіціаром  Дубенської телевізійної станції в 2015 р. отримала 215 870 грн прибутку від підприємницької діяльності і подарунків на іще 205 861 грн. Завважимо, подарунки у звітному році отримував також і сам пан Олександр. Щоправда лише на значно скромніші 55111 грн.

 

Читаючи декларацію ВАСИЛЯ ЯНІЦЬКОГО, іще одного мажоритарника від Рівненщини, я нарахував цілих 6 квартир у самому лише Києві! Крім того на Київщині депутат має одразу два будинки – у селах Халеп’я  та Мала Солтанівка. В Халеп’ї на додачу є також і 5 земельних ділянок…

 

На відміну від інших колег, у нього значно скромніша – лише 14 екземплярів -  колекція картин, а іще готівки на суму 200 000 євро, 255 000 доларів і 3 240 000 грн…

 

Фронт одного відсотка

 

Старовинні Біблії, Євангелія, Апостоли і Трефологіни (загальним числом у 27 екземплярів), 759 тис. грн. на банківських рахунках і 735 тис. грн. у готівці задекларував колишній спікер Парламенту, а нині Секретар Ради Нацбезпеки і оборони, «Кривавий пастор» ОЛЕКСАНДР ТУРЧИНОВ. Іще 1 453 404 грн. склали відсотки отримані ним в «Ощадбанку». До слова: головою правління цього популярного серед партійної верхівки «НФ» банку є їхній таки однопартієць Андрій Пишний

 

 Іще донедавна рядовий нардеп від «Народного фронту», а нині спікер Верховної Ради АНДРІЙ ПАРУБІЙ, виявляється, зовсім не має нерухомості. Його львівська квартира зареєстрована на дружину Уляну, а от у Києві голова Парламенту орендує номер в готелі, за що отримує відповідні відшкодування з бюджету. Немає у спікера ні банківських вкладів, ні цінних паперів. Найцінніше, що значиться в декларації – автомобіль Suzuki SX4 2013 р.

 

Декларація керівника фракції «Народний фронт» МАКСИМА БУРБАКА відрізняється насамперед наявністю у ній 9 вантажівок і 11 причепів. Дивний факт пояснюється тим, що дружина Наталія Кюрджієва іще з 2003 р. займається міжнародними вантажними перевезеннями.

 

Куди більше типового українського нардепа нагадує заступник фракції АНДРІЙ ІВАНЧУК. Тут усе, як годиться: ікони, рушниці, дорогі годинники і готівки на 3,7 млн. гривень, 550 тис. доларів, 600 тис. євро та 750 тис. швейцарських франків.

 

Голова комітету з питань Нацбезпеки та оборони СЕРГІЙ ПАШИНСЬКИЙ в 2015 р. витратив 860 300 грн. на саму лише охорону себе і своїх об’єктів. Ще 3,5 млн. грн. позичив у загадкового громадянина України Дмитра Олійника. Тим часом на ім’я дружини Руслани зареєстровано 3 млн. гривень., 200 тис. доларів та 50 тис. євро, цінні папери на 5 млн. грн, будинок, 7 земельних ділянок, 2 автівки і – куди ж без цього? – 15 картин.

 

Найекстравагантнішим «народофронтівцем» можна вважати соратника Арсена Авакова ІГОРЯ КОТВИЦЬКОГО. На купівлю самих лише одягу та аксесуарів цей метросексуал офіційно витратив 0,6 млн. грн. : дві куртки Brunello Cucinelli завартували 174 і 101 тис. грн. відповідно, сумка Christian Dior обійшлася у 95 950 грн., а пальто Loro Piana у більш, ніж 127 тис. грн. (тільки уявіть, скільки можна було придбати спорядження для фронту!)

 

На додачу витратив 3,7 млн. грн. на аренду номерів в готелях України, Франції, Мальдівських островів та Об’єднаних Арабських Еміратів. Загалом же ним внесено в документ  (!) 196 млн гривень, 500 тис. доларів.. і 250 тис. євро готівки. Завважимо, про Котвицького вже давно говорили як про «гаманець» Арсена Авакова і одного із «сірих кардиналів» «Народного фронту». Маємо прекрасну нагоду пересвідчитися, що ж насправді означає вказане словосполучення…

  

1 962 675 грн на продажі нерухомості заробила заступник голови фракції ВІКТОРІЯ СЮМАР. Іще 997 тис. грн. родині приніс бізнес чоловіка.

 

Земельну ділянку в с. Грушівка, на території окупованого Росією Криму задекларувала скандальна ТЕТЯНА ЧОРНОВОЛ. В іншому кримському селі Веселе землю має також і батько депутатки. На щастя, є у родини житлова площа ще і на Київщині.

 

Рівненський нардеп ЮРІЙ ВОЗНЮК має земельні ділянки у Рівному та с. Соснове, Березнівського району. В обласному центрі ним задекларовані  квартира і незавершений будинок. В документі зазначено придбання майна на суму в 944 000 грн.

 

 

Іще один нардеп-рівнянин ВАДИМ СИДОРЧУК, виявляється, полюбляє балувати кохану дружину Лесю. На неї задекларована ціла купа прикрас з діамантами: 6 каблучок,3 браслети, одні сережки і один ланцюжок на шию. Упевнено дивитися у день завтрашній пану Вадиму дозволяють 1 800 000 грн і 35 000 дол. готівки та іще майже 867 000 грн на банківському рахунку.

 

Дві квартири по 42 кв. м. у Києві (одна в оренді, друга в «іншому праві користування»), будинки в Сарнах та Монастирищі (Чернігівська обл.), недобудована квартира у Києві – все це можна знайти в декларації рівненського «народофронтівця» ВІТАЛІЯ КОРЧИКА. Їздить депутат на «Тойоті» RAV4 2006 р., придбаній, як зазначено, за 145 тис. грн. У готівці разом з дружиною зберігають скромні 29 тис. грн.

 

Бідним родичем на загальному святі життя, як і варто було очікувати, виглядає активіст Майдану Гідності, знаменитий козак МИХАЙЛО ГАВРИЛЮК. В декларації вказана квартира у Чернівцях, куплена за 11 тис. доларів ще у 2007 році. Зазначено, що кредит на аналогічну суму він отримав того-таки дня. Транспортних засобів козак не має, з прибутків – сама лиш зарплатня…

 

Скільки коштує «дружнє плече» вчорашніх?

 

 

Нардепи від бізнесу в усі часи демонстрували безпрецедентний талант прилаштовуватися до будь-якої влади. До останніх днів Революції Гідності більшість з них взаємовигідно співпрацювали з режимом Януковича, слугуючи надійною гарантією вбивчої для України змички влади та грошей. Влада змінилася, а гроші і далі демонструють вражаючу «Волю» до «Відродження»…

 

Зв’язковим коаліції з депутатською групою «Воля народу» є молодий і перспективний ОЛЕСЬ ДОВГИЙ. Колишній секретар Київради задекларував 11 наручних годинників,  95 картин XIX-XXI ст., 10 скульптур, бронзову статую «Жінка на колесах», рушницю  Merkel 12 калібру, телевізор, музичний центр, акустичну систему, велотренажер, бігову доріжку і на додачу 1,5 млн доларів, 35 тис. англ. фунтів, 100 тис. євро і 1 млн 700 тис. грн.  готівки. Вартості описаного добра на сайті не вказав. Дружина депутата задекларувала підвіску Merbella Luxury Collection, каблучку Cartier, каблучку і кулон з білого золота та діамантів, хрестик з діамантами та годинник Rolex. Крім усього описаного має 400 тис. євро готівки.

 

13 млн доларів і 500 тис. євро готівкою задекларувала родина керівника «Волі народу» ЯРОСЛАВА МОСКАЛЕНКА. Тримати статусну марку їм допомагають 9 елітних годинників, 3 мисливських рушниці, каблучка з діамантом та 2 ювелірних набори сережок з підвісками.

 

 У власності колишнього голови Парламенту, а нині скромного мажоритарника від Житомирщини ВОЛОДИМИРА ЛИТВИНА налічується нескромних 96 тис. доларів та 300 тис. грн. готівки. Іще 1 330 тис. грн, 508 тис. доларів та 193 тис. швейцарських франків сивочолий парламентський ветеран зберігає у банку. На додачу отримує естетичне задоволення від колекції з 32 ікон та інтелектуальну поживу від домашньої бібліотеки з 4500 книг.

 

Вічно «Юний орел» МИХАЙЛО ПОПЛАВСЬКИЙ має більше 13 млн грн від відчуження та передачі в оренду майна. Іще 14,5 млн співаючому ректору принесли права на інтелектуальну власність. Аби ж почуватися зовсім вже надійно, іще 280 тис. євро і 390 тис. доларів зберігає у готівці.

 

Приголомшлива колекція вин, шампанського, віскі, рому, кальвадоса і коньяків вигідно вирізняє декларацію харківського магната ОЛЕКСАНДРА ФЕЛЬДМАНА, який до «Волі народу» приєднався буквально днями, врятувавши її від розпаду. Чим віддячили нові колеги, складно навіть уявити. Адже у новачка вже є вражаючі колекції живопису, графіки, скульптури, люльок для куріння, конвертних ножів, ритуальних масок, холодної та вогнепальної зброї, ювелірних прикрас, перстнів, посуду, годинників, монет і навіть морських раковин та скам’янілостей. Думаю, тепер нікого не здивує наявність у Фельдмана 2 350 000 дол. готівки. І іще 800 000 у дружини і сина…

 

А от іще один депутат «Волі народу», екс-комбат «Айдару» СЕРГІЙ МЕЛЬНИЧУК таки здивував, задекларувавши цілий трильйон гривень готівки. Вказавши суму, що перевищує увесь український запас гривневих коштів, як у банках, так і поза ними, Мельничук, як виявилося… просто пожартував. А між тим за брехню в декларації чинним законодавством передбачено кримінальну відповідальність. Для цього недостовірні дані мають відрізнятися від справжніх на суму понад всього лишень 250 мінімальних зарплат…

 

 

До десятки найбагатших депутатів Верховної Ради потрапило двоє з трьох співголів депутатської групи «Відродження». ВІТАЛІЮ ХОМУТИННИКУ дісталося почесне друге місце з сумою в  492,122 млн задекларованих гривень. Замкнув же десятку ВАЛЕРІЙ ПИСАРЕНКО із доволі вражаючою сумою в 207,665 млн грн.

 

 

При цьому ніщо не заважає пану Хомутиннику виправдовуватися за не задекларований літак «Gulfstream G280», яким він регулярно користується. Засіб пересування, мовляв, належить компанії «Sandgate». І кому яке діло до того, що її кінцевим бенефіціаром є той-таки Хомутинник, в активах якого налічується загалом 30 компаній, 9 з яких зареєстровані на Кіпрі, Віргінських та Кайманових островах?..

 

 Іще один чільний «відроджувач» ВІКТОР БОНДАР дуже любить живопис зокрема і красиві речі загалом. В його декларації 12 колекцій картин різних художників загальною кількістю близько восьми десятків найменувань (певно, як справжній естет, сортує їх за стилями, країнами чи чимось іще). До цього додає окрему колекцію з 17 дорогоцінних ікон, бронзово-камінний годинник першої половини ХІХ ст, підлоговий годинник 1760 р, настільний годинник з червоного дерева 1780 р, старовинний настінний годинник «Zaanse Hangklok» і іще більше десятка сучасних наручних годинників (зокрема 7 моделей знаменитої фірми «Breguet»). Додається, що усі інкрустовані коштовним камінням… А кажуть, щасливі часу не помічають?

 

 Говорячи про «Відродження», не завадить згадати також і про голову Державної фіскальної служби РОМАНА НАСІРОВА, якого часто називають ціною за лояльність цієї партійної групи. Як показує декларація, цьому пану належить цілих 5 земельних ділянок в елітному селищі Козин, на Київщині, 20 ділянок у Количівці, Чернігівської обл. (загалом 1/6 усієї площі села, де проживає півтори тисячі мешканців). В готівці головний український фіскал тримає більше мільйона доларів, 450 тис. євро та 4,3 млн грн. Іще 320 тис дол, 240 тис. євро і 3,1 млн. грн. задекларувала дружина.

 

Що не кажіть, а у чомусь діяльність парламентської коаліції навіть більш, ніж ефективна...

Далі буде…

                                                                                                                   Максим КОЛОМИС


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews