Полісмен із Рівного Катерина Петриченко розповіла, як працюється жінкам у формі

27.11.2015 09:43   Джерело: vse.rv.ua
Опубліковано : Семен Палій

У лютому 2016 року на вулицях нашого міста з’явиться нова поліція, яка стежитиме за правопорядком. Чимало рівнян вже працюють полісменами у столиці. Катерина Петриченко -одна з них. Активістка, яка пройшла до лав нової патрульної поліції у Києві, сьогодні проводить відбір полісменів у рідному місті. Про перші враження роботи, як проходить відбір у Рівному та яке ставлення людей до жінок-поліцейських, Катерина Петриченко розповіла сайту «ВСЕ».

25-річна Катерина за освітою політичний аналітик. Ще кілька років тому була членом однієї з громадських організацій Рівного – місцевого осередку “Фундації регіональних ініціатив”. Вона відома своєю активною позицією у питаннях державотворення та розвитку особистості. Ще задовго до того, як дівчина стала поліцейським, вона брала участь у міжнародних програмах, таких як “Майстерня громадської активності”, а також організовувала конкурси “Студент року” в Рівному та багато інших соціальних проектів.

- Катерино, чому вирішили піти у поліцію?

- Я працювала менеджером із туризму, проте настав такий період, коли люди стали менше подорожувати. Я почула про набір у поліцію та зрозуміла, що нам необхідно щось змінювати. Крім того, це також мій шанс змінити щось у своєму житті. У студентські роки я була активісткою "Фундації регіональних ініціатив", ми втілювали різні проекти у життя.

- Які іспити були найважчими для Вас?

- Для мене, як для жінки, найважчою була вогнева підготовка. Я ніколи не тримала в руках зброю, тому важко було навчитися і запам’ятати правила користування нею. Також складно було вивчити наше законодавство. Потрібно було чітко виконувати завдання та інструкції. Та найважче – це змінити себе. Бували моменти, коли справді потрібно було переламати щось у собі. Потрібно було вивчити багато інформації та багато тренуватися. Головне - слухати все, що говорять, і виконувати. Ми проходили кілька етапів: тестування загальних навичок, військово-лікарська комісія, ФІЗО, психологічне тестування, співбесіда. У тестуванні загальних навичок були запитання на логіку, в яких не було впевненості, чи правильно ти відповів.

- Яким було Ваше перше патрулювання?

-  Дуже хвилюючим. Всі нервувалися, з ким патрулюватимуть, як спрацюються із напарником. Точно пам’ятаю, що ми патрулювали вночі у Подольському районі. Все минуло спокійно, не було ніяких затримань. Люди спокійно спілкувалися, і ми намагалися робити все, чого нас вчили. Пам’ятаю, ми допомагли водію, у якого заглохла машина. Також одному водію повідомили, що у нього не працює фара. Люди адекватно нас сприймали і нормально себе поводили.

- Яке ставлення киян до нової поліції?

- Кияни тільки «за». Але зустрічаються різні люди. Бувають ті, які дуже добре ставляться і сприяють нашій роботі, а бувають, навпаки, вороже налаштовані. Перший місяць люди робили селфі. Було дуже весело, проте зараз це, на мою думку, недоречно. Тому що ми, в першу чергу, знаходимося на роботі.

- Чи повністю пристосувалися до своєї роботи?

- Я пристосувалася до правил, проте це робота, в якій постійно потрібно самовдосконалюватися. Щось у мене виходить краще, дещо гірше, але я працюю над своїми помилками.

- Що найважче для Вас у роботі поліцейського?

- Адаптуватися до графіку роботи. Тому що є нічні зміни та робота у вихідні дні. Зараз ми лише налагоджуємо систему і коригуємо її, аби вона краще працювала. Ми постійно навчаємося. Наші викладачі проводять тренінги щодо роз’яснення нюансів у законодавстві, крім того, вчимося працювати з людьми.

фото: korrespondent.net

- Чи бувають провокації?

- Ми постійно стикаємося із провокаціями. Є неадекватні люди. Проте ми не реагуємо на це і діємо так, як нас вчили.

- Які правопорушення найчастіше трапляються у Києві?

- Найчастіше - зупинка у невстановлених місцях. Також бійки, сімейні сварки.

- Чи важко жінкам у поліції? Як ставляться правопорушники до Вас?

- Поки що в Україні жінка-поліцейський – це незвично. Коли водіїв зупиняє жінка, то вони по-різному реагують. Багато й таких, що несерйозно мене сприймають, як дівчинку, а не як полісмена. Проте у нас дуже бойові дівчата. Двоє дівчат можуть із легкістю затримати правопорушника. Мамам важче, тому що вони рідше бачаться з сім’єю, все ж таки простіше жінкам, у яких немає дітей.

- Як Ви вважаєте, скільки часу потрібно, щоб повністю реформувати систему правоохоронних органів?

- Близько двох років потрібно для налагодження механізму роботи патрульних поліцейських. Процес переатестації міліції також займатиме близько року. Загалом для того, щоб правоохоронні органи реформувалися, необхідно приблизно 5 років. Головне – сприяння державних органів цьому процесу. Адже ми бачимо великі проблеми у судовій системі, її треба повністю змінювати. Якщо у старій міліції є хороші люди, то у судах є дуже багато проблем.

- Як проходить відбір у поліцію у Рівному?

- Без проблем. Зараз ми знаходимося на етапі перевірки рівня фізичної підготовки.  Є багато людей, які непридатні за станом здоров’я, багато й тих, які завдяки цій комісії дізналися про свої хвороби.

- На Вашу думку, чи готове Рівне до таких нововведень?

-  Наші люди налаштовані на краще, ми чули хороші відгуки. Маю надію, що рівняни сприятимуть нашій роботі.

- Як змінилося Ваше життя після того, як Ви стали поліцейським?

- Я стала більш дисциплінованою. Тепер в мене дуже мало часу і чітко розпланований день. Звісно, що моє життя кардинально змінилося. Я зі студентських років була активною людиною, постійно брала участь у різних акціях та молодіжних ініціативах. Не могла спокійно спостерігати за ситуацією в країні. Сьогодні я отримала ту роботу, яку хотіла.

- Як ставляться друзі та рідні до Вашої роботи?

- Рідні радіють за мене, а друзі здивовані. Коли я проходила відбір, то нікому не казала. Це було потрібно для мене, для досягнення результату. Друзі дізналися тоді, коли я вже вийшла на роботу.

- Якими якостями має володіти полісмен?

- Людина повинна мати загострене відчуття справедливості, незалежно від посади та розміру заробітної плати. Крім того, наша головна зброя – толерантність. Адже люди по-різному реагують, ще нам потрібно мати терпіння.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: vse.rv.ua