Рівнянку, яка створює унікальні артбуки, запрошують зробити виставку в Парижі

20.10.2015 09:49   Джерело: ВСЕ
Опубліковано : Новини Рівненщини

Мереживна, різьблена, вишита,  солом’яна, шкіряна, бурштинова. Такі оригінальні книги створює рівненська майстриня Олена Медведєва разом із своїми колегами. Сьогодні у її колекції налічується 20 артбуків. Серед них є книга-криниця, книга-вітряк, книга-вертеп. Кожна існує у єдиному екземплярі. Виставка цих унікальних книг побувала у різних областях України. Тим часом роботи Олени Медведєвої вже є в Мексиці, Франції, Канаді, Італії, Лівані. Сьогодні авторка артбуків працює  над реєстрацією   власного товарного знаку «Креативна книга». А ще її запрошують влаштувати виставку робіт у Парижі. І майстриня  каже, що неодмінно там побуває, тільки згодом.

 

 

 

Усе почалося три роки тому. Син-дев’ятикласник Олени Медведєвої Андрій писав казки. А вона вирішила допомогти в їх оформленні.  В результаті з’явилися оригінальні книги з вишитими текстами, з ілюстраціями, виконаними у найрізноманітніших  техніках.  Аби створити такі артбуки, жінка залучала  різних майстрів – різьбярів, тих, хто випалює по дереву, хто робить об’ємні аплікації зі шкіри. Серед них був і чоловік, що займався машинною вишивкою. Ідеї зробити книгу в такій техніці здивувався, пригадує Олена Медведєва, але робота вийшла дуже тонкою.

 

 

- Я вже не можу сказати, що це хобі. Це потреба, невід’ємна частина життя, - каже жінка.  –  Створенню книг щодня я приділяю 4-5 годин. У мене в колекції нема улюблених екземплярів – всі вони особливі. А ще не було жодної простої книги. Натомість із кожною пов’язана якась історія. Так, книга, оформлена гербаріями – це робота трьох поколінь. Бо над нею працювали моя мама, донька і я. А в’язана книга дуже тепла. Її особливо приємно гортати взимку. Якось я презентувала свої роботи в одній зі шкіл. І читала для дітей якраз в’язану книгу. Після цього дівчатка взялися за спиці. Це їх надихнуло. А казка у мереживній книзі написана для моєї доньки. Вона – про двох янголят, які роздумують, що було б, якби люди мали крила.

 

 

Серед найновіших робіт майстрині – вишивані книги іноземною мовою.  Одна з них – це псалми. Релігійні тексти - англійською мовою. Олена Медведєва  сама створила цю книгу, коли збиралася в Ліван. Це був подарунок. Річ у тім, що в одному з псалмів йшлося про те, що якщо людина в житті триматиметься Бога, то на схилі літ стане схожою на ліванський кедр – матиме таке ж міцне коріння і розлогу крону. Тож тамтешні мешканці , яким презентували таку креативну книгу псалмів, це поцінували.

 

Ще одну книгу цієї серії жінка вишивала польською. Каже, найскладнішими  у виконанні були саме літери.

 

- Це «Ода молодості» Адама Міцкевича, написана в 1820 році, - пояснює майстриня. – Книга – у шкіряній обкладинці. Сторінки виготовлені  з термопласту, пофарбованого в золотистий колір. На форзаці – червоно-чорна вишивка. Вона зроблена на машинці, бо сам матеріал твердий. Все інше – ручна робота. Текст вишитий на полотні і пришитий до сторінок. На одній із них – портрет Адама Міцкевича у техніці шовкографії. Ця книга – також подарунок. Адже збираюся у поїздку до Польщі.

 

 

Серед робіт Олени Медведєвої є перший в Україні вишитий «Кобзар», створений за виданням 1840 року. Цей проект подавали на здобуття Національної премії України імені Тараса Шевченка.

 

Тим часом у планах авторки артбуків – вишивати  книги українських класиків. Зараз вона працює над творами Івана Франка. Адже наступного року виповниться 160 років із дня його народження та 100 років із дня смерті. Книга буде оздоблена орнаментом із вишиванки Івана Франка. Ілюстрацій робити не планує. Але обіцяє, що вони будуть в іншій книзі  -  у «Фарбованому лисі».

 

Крім того, Олена Медведєва хоче вишити чотири Євангелія. А першу презентацію влаштувати в Острозі, де працював Іван Федоров і де надрукували знамениту Острозьку Біблію.

 

- В англійській мові є таке поняття, як «baby steps». - говорить майстриня. - Кроки немовляти. Тобто рухатися можна маленькими кроками, проте неодмінно рухатися. Дорогу подужає той, хто іде!


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: ВСЕ