Микола Шиманський

Микола Шиманський

блогер, журналіст, RV-NEWS

Страховий стаж для призначення пенсії, з чого він складається?

09.05.2016 09:43   Джерело: RvNews
Автор : Микола Шиманський

Розмір пенсії напряму залежить від тривалості страхового стажу. Нагадаю основні періоди діяльності, що входять до страхового стажу.

 

Оскільки певна частина громадян не відрізняють страховий стаж з трудовим, коротко зупинюсь на цих поняттях:

- трудовий стаж. як правило, це весь період трудової діяльності людини;

- страховий стаж, це період коли людина щомісячно сплачує страхові внески на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування в розмірі, що не нижче мінімального страхового внеску.

Мінімальний страховий внесок, вираховується від мінімальної заробітної платні визначеної законодавством України.

Мінімальний дохід, на який нараховується страховий внесок рівний 17 прожиткових мінімумів для працездатних громадян. Звертаю увагу,  що у випадку, якщо людина працювала, але страхові внески не сплачувались чи сплачувались у розмірі менше мінімальної платні, то  такий період праці не буде враховуватись при розрахунку стажу для призначення пенсії.

З 1 січня 2004 року набрав чинності та вступив в дію Закон України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» № 1058-IV від 9 липня 2003 року, згідно до якого при призначенні пенсії виключне значення має страховий стаж.

До1січня 2004 року враховувався весь трудовий стаж, що підтверджений  відповідними документами. Основним документом, який підтверджував трудовий стаж була трудова книжка. У випадку, якщо в неї  не було внесено певних відомостей, для підтвердження стажу приймаються довідки, витяги з наказів, письмові трудові угоди, відомості по заробітній платі, а також свідчення громадян.

Крім зазначеного до трудової діяльності в страховий стаж можуть входити інші періоди життя людини, а саме:

  1. Проходження військової служби.

Військова служба враховується в стаж для призначення пенсії до 1 січня 2004 року відповідно пункту В частини 3 статті 56 відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення» № 1788-XII від 5 листопада 1991 року. 

Починаючи з 1 січня 2004 року період проходження військової служби також входить в пенсійний стаж. Відповідно до пункту 8 статті 11 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», громадяни що проходять строкову військову службу в Збройних силах України, Служби безпеки України, інших утворених згідно діючого законодавства України  військових формуваннях, а також в органах Міністерства внутрішніх справ України підлягають обов’язковому державному пенсійному страхуванню.  Із наведеного ВИДНО, що військова служба входить в стаж для призначення пенсії, як  в період до 1 січня 2004 року так і після.  

  1. Догляд за дитиною.

До 1 січня 2004 року, відповідно до пункту Ж  частини 3 статті 56 Закону України  № 1788-XII час догляду за дитиною для непрацюючої матері за малолітньою дитиною, але не більше як до виповнення кожній дитині 3-х років включалось в трудовий стаж для призначення пенсії.

Що стосується працюючих мам , то відповідно до частини 3 статті 181 Кодексу законів про працю, відпустка по догляду за дитиною до виповнення їй 3-х річного віку та відпустка без збереження заробітної платні зараховується як в загальний так і безперервний стаж роботи і в загальний стаж по спеціальності.

Таким чином, до 1 січня 2004 року громадяни, які перебували у відпустці по догляду за дитиною з робочого місця  розраховували на зарахування в стаж праці як відпустки по догляду за дитиною до 3-х років, так і до 6-и років – однак, лише по медичному висновку. Непрацюючим  матерям враховувалась відпустку по догляду за дитиною лише по досягненню 3-х річного віку.

З 1 січня 2004 року всі, хто отримував соціальну допомогу по догляду за дитиною по досягненню нею 3-х років, а після її скасування отримував  допомогу при народженні дитини, належать до обов’язкового державного соціального страхування, відповідно цей період часу включається до страхового стажу.  Страхові внески в даному випадку перераховується державою в мінімальному розмірі.

ЗВЕРТАЮ УВАГУ, що догляд за дитиною до 6–и років, за медичним висновком, в страховий стаж не входить.  

 

  1. Навчання.

В період до 1 січня 2004 року навчання у вищих та середніх спеціальних учбових закладах, в училищах та на курсах по підготовці кадрів, підвищенню кваліфікації і перекваліфікації, в аспірантурі, докторантурі та клінічних ординатурах входило в трудовий стаж відповідно до пункту Д частини 3 статті 56 Закону України «Про пенсійне забезпечення».

Однак, з 1 січня 2004 року підлягають загальнообов’язковому державному  соціальному  страхуванню громадяни, що проходять професійну підготовку, перепідготовку чи підвищення кваліфікації з відривом від виробництва за направленнями підприємств, організацій ( без збереження заробітної плати, але  з отриманням стипендії відповідно до діючого законодавства України).

НАГОЛОШУЮ, що навчання у вищих та середніх спеціальних навчальних закладах в страховий стаж з 1 січня 2004 року не входить.

 

4.Догляд за інвалідом, дитино-інвалідом, престарілим

Відповідно до пункту Е частини 3 статті 56 Закону України «Про пенсійне забезпечення» до 1 січня 2004 року в трудовий стаж входив період  по догляду за інвалідом I групи, дитиною-інвалідом віком до 16 років,  а також за пенсіонером, який згідно до висновку медичного закладу постійно потребує стороннього догляду.

Після 1 січня 2004 року, згідно до статті 11 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» надано право обов’язкового пенсійного страхування одному з непрацюючих працездатних батьків, усиновителів, опікун, піклувальник, які фактично здійснюють догляд за дитиною-інвалідом, а також непрацюючі працездатні особи, які здійснюють догляд за інвалідом I групи або за престарілим, який за висновком медичного закладу потребує постійного стороннього догляду або досяг 80-річного віку, якщо такі непрацюючі працездатні особи отримують допомогу або компенсацію відповідно до законодавства.

Відповідно ці періоди враховуються в страховий стаж, страхові внески перераховує держава в мінімальному розмірі.

 

  1. Добровільне страхування.

З 1 січня 2004 року, відповідно до статті 12 «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» Особи, які досягли 16-річного віку та не належать до кола осіб, які підлягають загальнообов'язковому державному пенсійному страхуванню, у тому числі іноземці та особи без громадянства, які постійно проживають або працюють на території України, громадяни України, які постійно проживають або працюють за межами України, якщо інше не встановлено міжнародними договорами, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України, мають право на добровільну участь у системі загальнообов'язкового державного пенсійного страхування.

 

Зазначені особи можуть брати добровільну участь у солідарній системі або в накопичувальній системі пенсійного страхування, або одночасно в обох системах відповідно до укладеного договору про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування згідно із Законом України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування" № 2464- VI  від 08 липня 2010 року.  

Микола Шиманський    


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews