У Дубні встановлять пам’ятник волинським чехам

Коли це буде, поки що невідомо, але напередодні травневих свят Дубно про це вели мову з військовим аташе Посольства Чеської Республіки в Україні Петером Шімаком.

05.05.2017 12:17   Джерело: RvNews
Опубліковано : Людмила Марчук

Із високим гостем у Державному історико-культурному заповіднику (що в Дубенському замку) зустрілися міський голова Василь Антонюк та начальник управління освіти міської ради Вадим Нетреба. 

Зустріч організована згідно клопотання голови Дубенського чеського товариства «Стромовка» Антоніни Пономаренко. Тож у ній окрім посадових осіб міста також взяли участь представники чеського товариства «Стромовка».

Під час зустрічі обговорювали питання вшанування пам’яті волинських чехів та можливості встановлення в місті Дубно пам’ятника волинським чехам, загиблим під час Першої та Другої світових воєн.

 

До вирішення цього питання в цьому році підштовхує трагічна дата:  цього року минає 70 років з часу примусової депортації Волинських чехів у Чехословаччину.

 

Нагадаємо, що перший транспорт із Дубна виїхав 30 січня 1947 р., проте операція повернення чехів на історичну батьківщину тривала 109 днів. Переселилися понад 33 тис. осіб.

 

Навідріз відмовилися виїжджати лише дев'ять родин у селі Молодаво. Про глибокий слід чехів на Дубенщині досі нагадують оригінальні будинки, вкриті черепицею, та ще цвинтарі.

 

Землі, худоба, сільськогосподарський реманент волинських чехів були насильницьки колективізовані.

 

Варто згадати, що про волинських чехів у Дубні не забувають. Два роки тому, в 2015 році, відзначали 150-річчя переселення чехів на Волинь. Тоді за ініціативи Дубенського чеського товариства «Стромовка» було відкрито дві меморіальні пам’ятні дошки.

 

Чехи на Волині та зокрема на Рівненщині до ІІ світової війни були однією з найбільших етнічних меншин. Вони проживали у селах навколо Дубна, Рівного, Здолбунова, Гульча і навколо Луцька. У 20-30 роках ХХ століття спостерігався особливий розвиток чеської общини у Волинському воєводстві. Громада чехів розрослася й вела активну громадську, культурну та освітню діяльність.

 

Коли вибухнула Друга світова війна, волинські чехи воювали проти нацизму на різних фронтах, зокрема у Франції, Північній Африці, Англії. Але найбільше їх у складі Червоної армії пройшло бойовий шлях на сході, взявши участь у звільненні Харкова, Києва та інших міст.

 

А на початку 1944-го, згідно з призовними протоколами, майже 12 тис. чехів з Волині вступили до 1-го Чехословацького армійського корпусу в СРСР. Нерідко приходили туди цілими сім'ями — батько з двома-трьома синами. Сумна статистика: 1480 волинських чехів загинули, померли від ран або пропали безвісти. Майже 650 осіб чеської національності віддали життя, воюючи у Війську Польському, радянських партизанах та польській Армії Крайовій.

 

Чеське товариство "Стромовка" діє на Рівненщині з 1991 року і багато робить з метою збереження пам’яті про проживання чехів на наших землях. Згідно діючої угоди про свіпрацю міст-побратимів — українського Дубна і чеського Унічевого, їздять в Чехію на літній відпочинок, а також навчаються в Унічевській гімназії дубенські діти, виходці з чеських родин.

 

                                        

                                   Під час святкування 25-річчя чеського товариства "Стромовка"

 

                             

Визначили кращих знавців чеської мови. Фото 2016 р.

 

Ще при Дубенському міському будинку культури вже десять років працює гурток із вивчення чеської мови, при ньому є бібліотека. Чеські приятелі – товариство "Здруження волинських чехів" допомагають навчальною та художньою літературою. Дубенське товариство традиційно відзначає релігійні чеські свята, зокрема Різдво й Великдень, а також — День проголошення Чеської Республіки, організовує міжнародні конференції, присвячені проблематиці переселення чехів на Волинь, торік видали книжку "Спогади волинських чехів про Волинь".

 

Також щороку згадують трагічну дату — знищення німецькими карателями 13 липня 1943 року 374 мешканців села Чеський Малин.

 

В матеріалі використано джерела: http://gazeta.dt.ua/history; http://www.mzv.cz: http://03656.com.ua


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews