Україна та Польща мають разом розслідувати злочини і акти вандалізму проти історичної пам'яті двох народів

26.01.2017 12:50   Джерело: RvNews
Опубліковано : Степан Ромашкін
Україна та Польща мають разом розслідувати злочини і акти вандалізму проти історичної пам’яті двох народів. Так лідер Руху «Справедливість» Валентин Наливайченко відреагував в ефірі каналу “Еспресо ТВ” на сплюндрування українського та польського меморіалів жертв НКВС у Биківні під Києвом.

 

 
“Це ляпас правоохоронній системі. Сьогодні ж має бути доповідь від правоохоронців, що порушили кримінальне впровадження і почали працювати над розкриттям цього злочину.  Обов‘язково потрібно залучити польську сторону до розслідування. Саме так ми працювали з Володимиром В’ятровичем (голова Інституту національної пам’яті, – ред.), саме так взаємодіяли інституції націоналтної пам’яті”, – наголосив екс-глава СБУ і підкреслив, що за його каденції у Службі безпеки саме так і робили.
 
Наливайченко закликав встановити не лише виконавців злочину проти історичної пам‘яті а й з‘ясувати організаторів і замовників цього акту вандалізму. «Хто оплатив, хто надавав інструкції, хто надсилав у Биківню, бо там святе місце для українців. Там, у Биківні, ще з 30- х років розстрілювали наших родичів, а польські офіцери пізніше потрапили у колесо цієї каральної машини. Це злочин на українській землі і проти українського кладовища, але інформування польської сторони  має бути обов‘язковим», – наголосив політик.
 
Нагадаємо, Володимир В’ятрович на сторінці у Facebook повідомив, що у селі Биківня Київської області невідомі пошкодили пам’ятники на місці поховань жертв НКВС на території меморіалу «Биківнянські могили». «Плюндрування пам’ятників у Биківні — провокація, яку намагалися представити як польську відповідь за Гуту Пеняцьку. Але вандалізм вчинений над польською частиною меморіалу виявив, що справжнім його виконавцем є третя сторона, зацікавлена в загостренні стосунків між українцями і поляками. Цей випадок має спонукати українців та поляків об’єднати зусилля не лише для захисту своїх пам’яток, але й щоб не допустити сіяння незгоди між нашими народами», – написав В. В‘ятрович.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews