Сидорук Анатолій

Сидорук Анатолій

помічник-консультант Народного Депутата України

«Влада хоче підкупити пенсіонерів 100 гривнями»

11.08.2016 08:28   Джерело: RvNews
Автор : Сидорук Анатолій

Мабуть, «п’ятою точкою» відчуваючи неминуче наближення передчасних виборів, а отже своєї кончини, влада панічно вхопилася за рятівну соломинку. Адже про пенсіонерів у нас, як правило, згадують у День людей похилого віку та напередодні парламентських чи президентських виборів, щоб вдаваною турботою підкупити довірливий електорат. Цього разу любов народу можновладці оцінили в 100 гривень подачки, лицемірно назвавши її підвищенням пенсій. Невже до такої суми у нас знецінилася соціальна справедливість?

Втім справедливістю тут і не пахне, як, зрештою, і не йдеться про підвищення пенсії, як намагається ввести в оману мільйони українців Прем’єр Володимир Гройсман. Насправді йдеться про елементарну індексацію, та й ту не на повний процент інфляції.

А тепер по суті. Зі слів глави уряду, Кабмін нині у поті лиця вишукує кошти, щоб мінімальна пенсія українців, яка після травневого підвищення (на 56 гривень) «досягла» рівня 1130 гривень, з 1 грудня зросте до 1247 гривень. Тобто влада планує підвищити соціальні стандарти в цьому році всього на 12–13%, коли торік, до слова, ціни зросли на 43,3% (розмір індексу інфляції за даними Держстату). Отож, щоб українці повернулися хоча б до рівня доходів 2014 року, пенсії і зарплати потрібно цього року індексувати мінімум на 42%.

117 гривень надбавки до нинішніх пенсій, за які люди похилого віку можуть забезпечити себе хіба що хлібом, сіллю і сірниками, аж ніяк не полегшать злиденне становище більшості населення. Адже навіть сьогоднішня (ще до очікувано суцільного подорожчання енергоносіїв, а відтак усіх товарів, необхідних для життя) середня пенсія в 1900 гривень (або 75 доларів) чи не вперше за всю історію незалежності України є нижчою, ніж прожитковий мінімум. А якщо зважити на те, що встановлена ООН межа бідності – дохід менш як 150 доларів на місяць на людину, то понад 90% пенсіонерів і частина працюючих українців живуть за межею бідності.

Сьогодні свідомо призначена сміхотворна сума пенсій змушує літніх людей недоїдати, не дає їм змоги придбати якісні ліки, купити необхідні одяг та взуття, не кажучи про все інше. Очевидно: соціальну політику влади по-іншому, як геноцидом проти людей похилого віку, не назвеш. Невже справді народ заслуговує на ту владу, яку обирає?

 

Анатолій СИДОРУК,

лідер Рівненського обласного Громадсько-політичного руху Валентина Наливайченка «Справедливість»


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews