Заступник Саакашвіллі рівнянка Соломія Бобровська: "Влада має бути сервісною"

03.12.2015 10:02   Джерело: vse.rv.ua
Опубліковано : Семен Палій

25-річна рівнянка Соломія Бобровська нині працює заступником голови Одеської ОДА Міхеїла Саакашвілі. Як працюється з головою ОДА та екс-президентом Грузії, що вже вдалося зробити на посаді та що потрібно, щоб втілити подібний досвід у Рівному, — в інтерв'ю з Соломією Бобровською.

Попри молодий вік Соломія вже чимало встигла зробити. Зокрема, пройти стажування в канадському парламенті та отримати диплом за особливі досягнення від прем'єр-міністра Канади. Потому Соломія займалася громадською діяльністю у Києві. Також вона є членом національної Скаутської організації “Пласт”.А з перших днів Майдану дівчина приєдналася до ініціативи "Євромайдан SOS", яка надавала правову допомогу побитим, заарештованим і затриманим учасникам Майдану. Коли ж розпочалися бойові дії на Сході України, то Соломія заснувала неформальне об'єднання "Допомога прикордонникам". А в 2014 році стала помічником віце-прем'єра України з гуманітарних питань. Нині ж дівчина очолює гуманітарний напрям Одеської області. Нині ж вона переконана, що якщо хочеш чогось досягнути у житті потрібно працювати, бути амбітним і не боятися брати ініціативу в свої руки. Це й неодноразово дівчина показувала своїм прикладом. 

"На керівні посади мають бути відкриті конкурси"

- Як вам вдалося очолити гуманітарний напрям розвитку Одеської області?

- У липні мене запросили працювати в Одесі в україно-грузинській команді, це була волонтерська діяльність. Я входила до комісії з відбору голів районних державних адміністрацій. На ці посади подали документи 5500 претендентів, які пройшли 5 етапів відбору. Потім почала працювати у гуманітарній сфері. Після цього мені запропонували залишитися працювати з Юлією Марушевською у гуманітарній сфері. Коли вона очолила Одеську митницю, а я почала виконувати обов’язки заступника голови ОДА Міхеїла Саакашвілі. Для мене це велика відповідальність. Адже на Одещині, як і скрізь в країні, кожна галузь докорінної побудови, адже, на жаль, за 24 роки незалежності України тут взагалі мало що зроблено.

- З чого розпочали свою роботу в цій галузі?

- З того, що зробили відкриті конкурси на керівні посади в області. Замінили начальників усіх ключових управлінь, адже хотіли, щоб залишилися люди з проукраїнськими ідеями, фахівці своєї справи та господарники. Зараз у команді працюють люди з різних областей, які є справжніми професіоналами.

- Над чим плануєте працювати? Які проекти хотіли б реалізувати першочергово?

- Зараз те, що хотілося б зробити першочергово, це створити україномовний інформаційний простір в Одеській області. Тут практично немає україномовної преси. Те ж стосується радіо і телебачення в прикордонних районах, де мовлення відбувається молдовською та російською. Це ж впливає на людей. Хоча в цьому напрямі вже є маленька перемога, адже нам вдалося зупинити розповсюдження в Одеській області російської урядової газети. Також є ідеї проектів і в інших напрямках гуманітарного розвитку регіону, які ми зараз опрацьовуємо з новопризначеними керівниками.

"Сподіваюся, що Одеська область своїм прикладом буде "заряджати" інші регіони України"

- Чому обрали Одесу, а не аналогічну роботу в Рівному?

- Якби Рівненська область вела відкриту кадрову політику, я хотіла б тут працювати. Адже вважаю себе рівнянкою і ніколи не цураюся свого міста. І справді хотілося б, щоб тут відбувалися зміни. Також думаю, що та плеяда громадських активістів, які виросли в Рівному, мають брати все в свої руки і починати змінювати щось у місті. Адже якщо не буде реальної політичної волі, бажання людей щось змінити, то це й буде неможливо. А так, що ми хочемо? Критично низька явка на виборах говорить сама за себе, і я вважаю, що це плювок рівнян в себе.

- А що потрібно для того, щоб на Рівненщині відбулися бажані зміни?

- Напевне, насамперед, обласній адміністрації варто бути більш відкритою. Зробити прозорий конкурс на посади голів РДА і керівників управлінь. Щойно це зроблять, як виявиться, що у нас є достойні люди, і вони готові присвятити роботі на посаді не один рік на ту зарплату, яку дає держава. Зробіть відкритий доступ для людей. Система у нас закрита і зашкарубла. Настав час робити кадрове оновлення влади, бо насправді коштів у бюджеті, якби вони йшли за призначенням, вистачало завжди. Нам є куди прагнути, просто відчиніть двері, пустіть нове дихання. Рівненщина також це повинна робити, але тут необхідна політична воля керівництва. Адже хто не дає у Рівному проводити відкритий конкурс на керівні посади? На Одещині, наприклад, за результатами конкурсу, керівником департаменту освіти стала жінка з Луганська, а її заступник - із Криму. Якщо ж не буде волі, то нехай поступиться місцем. Зміни все одно приходять, і не важливо, якою ціною. Їх потрібно робити. Не варто обіймати посаду до старості, коли не маєш політичної волі до змін, кожен має нести відповідальність. Це стосується всіх адміністрацій, не лише рівненської. Адже хотілося б, щоб одеський досвід втілювався в інших областях України, в тому числі й у Рівному. Але для того, щоб це зробити, має бути бажання голови ОДА і готовність брати на себе відповідальність, у тому числі можливий варіант, що тебе звільнять. Я сподіваюся, що Одеська область своїм прикладом буде "заряджати" інші регіони України, щоб працювати. Адже дуже хочеться, щоб хоч щось після Майдану змінилося і бажані зміни таки відбулися, бо соромно перед тими хлопцями, що гинуть на Сході.

"Не забувайте про те, що влада має бути сервісною"

- Як вам працюється у новій команді?

- Цікаво, динамічно, працювати з нашим головою – це постійна активність, непередбачуваність наступного кроку. Адже тут кожному у команді облдержадміністрації відданий м’яч на їхнє поле: керівникам управлінь, головам РДА та всім членам нашої команди. Кожен працює у силу своїх можливостей. Та чесно скажу, що трохи важко в Одеській області. Якщо порівнювати з роботою у Рівненській ОДА, то особисто мені тут важче працювати. Є люди, які позитивно налаштовані, а є й такі, що категорично вороже. Ми завжди відкриті до співпраці, а часто сходиться до того, що це намагаються використати у своїх корисливих цілях. Та й у новообраному місцевому самоврядуванні не все однозначно. Але важливо, щоб у політичних іграх, народжувалося розуміння спільних інтересів у розвитку регіону та країни. Мені цього справді б хотілося.

- Що порадили б рівнянам, які хочуть досягнути успіху?

- Будьте амбітними і не забувайте про те, що влада має бути сервісною, і ви повинні диктувати правила чиновникам та задавати тон, а не вони вам. Беріть на себе ініціативу, створюйте нові проекти, а відтак і рідне місто, в якому хочеться жити!


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: vse.rv.ua