Зелена «мильна бульбашка» Рівного: як у місті дерибанять береги Усті

10.12.2015 08:39   Джерело: vse.rv.ua
Опубліковано : Семен Палій

Коли за брехню немає відповідальності – міська влада стає еталоном дволикості і продажності. Міський голова Рівного Володимир Хомко ще півроку тому хвалив проект «Зелена стежка Рівного» і навіть обіцяв знайти на нього гроші. Очільник міста радів, що знайшлись нарешті «непродажні» активісти, які його не критикують. Так радів, що забув сказати, що частину берега Усті міська влада віддала власниками «Ринку Дикого». А саме по цій ділянці мала би проходити «Зелена стежка» та вело доріжка. Ну але то таке «лохи»-екологи перетопчуться? Чи не так?

Справді, коли навесні 2015 року у Рівному презентували проект «Зелена стежка Рівного» - її сприйняли позитивно. «Зелена стежка Рівного» не передбачає створення лише стежини як такої, а насамперед - це дитячі майданчики, спортмайданчики (волейбольний, баскетбольний, турніки), парк для велотріалу, скейт парк, місця для відпочинку, майданчики для гри в петанк, тенісні корти, скеледром, а також – туалети, смітники, лавки.

Дуже тішився з «Зеленої стежки» і Володимир Хомко. Тоді він обіцяв винести на розгляд сесії питання про її створення, де депутати мали вирішать подальшу долю «зеленого» проекту. Хомкові сподобалась ідея та зголосився видати кошти на реалізацію цього проекту, лише потрібно дочекатись згоди депутатів, так писав навесні сайт «Чарівне».

Загорілись ідеєю і громадські активісти та волонтери "Допомоги армії-Рівне". Всі разом вони проводили суботники та прибирали берег біля мосту на вулиці Соборній. 

 

Чия земля? - Калитчина!

А найбільше раділи такій ініціативи власники ПП "Торговий центр-Д". Адже саме в їхному користуванні на праві оренди весь цей час перебувало 8 соток комунального берега Усті. І саме вони за законом відповідають за порядок на ній та дотримання санітарних норм. Але вони були зайняті - будували торговий центр на місці знесеної історичної будівлі кінотеатру "Партизан". Коли ж будівництво були завершене - взялись за облаштування інших території. І в один момент на березі Усті - виріс паркан аж до водного плеса. А дерева швидкими темпами почали спилювати.

Це дуже здивувало громадських активістів. 

- Зараз там немає жодного дерева і досі загороджено прохід. Зелена стежка Рівного накривається? - пише громадський активіст Євгеній Франків

Шкода, розчаровувати громадських активістів, але їм "просто забули" сказати про оренду земельної ділянки ПП "Торговий центр-Д".

 

 

Тим часом сусідніх 20 соток перебуває у власності Свистуна Володимира Євгеновича. А торговий центр на ній будує Ігор Свистун, принаймні так зазначає "Рівне вечірнє". А ще в оренді Свистуна Володимира Євгеновича перебуває земельна ділянка навпроти колишнього "Партизана" на вулиці Соборна, 276 - 20 соток комунальної землі, на якій невідомо на яких підставах зрунували двоповерхових будинок. 

І нічого не сталось..

Залишимо поки моральну сторону оборутки з орендою частини берега річки. Питання в іншому -орендарі, спорудивши паркан, порушили норми Водного кодексу України, який регламентує вільний доступ до водойм.

Спитаєте, а що ж того всього буде? А нічого! Міська влади скаже - що все це придумали і наголосували попередники, паркан тимчасовий, дерева аварійні. І взагалі треба ще орендарям і забудовникам дякую сказати. Хай краще там буде частина ресторану, наприклад, ніж смітник. І байдуже, що за санітарний стан того смітника весь цей час був відповідальний орендар. Тільки от прибирали його чомусь волонтери... Ну з них не убуде - гарно попрацювали.

Пропоную міській владі не зупинятися і тишком-нишком перадати в оренду Устю з гідропарком на додачу. І не деведеться собі голову ламати, що з річкою робити. А рівняни, що думають? А що рівняни? - вони свій вибір зробили на виборах. 

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: vse.rv.ua