У Рівному добровольці відстоювали свої права

У Рівне з`їхалися представники добровольчих підрозділів із всієї України.

24.05.2017 18:30   Джерело: RvNews
Опубліковано : Марія Соколенко

Під час акції головним чином йшлося про те, що ті військові, які пройшли зону АТО на добровольчих засадах, не мають права отримувати статус учасника бойових дій. В результаті – вони не мають ні пільг, ні визнання.

 – «Ті, хто приймав участь у антитерористичній операції, у її забезпеченні та проведенні, перебуваючи безпосередньо в районах АТО, незалежно від того, чи були такі добровольчі формування включені до складу Збройних сил України, Міністерства внутрішніх справ, Національної гвардії України та інших утворень відповідно до законів України про військові формування та правоохоронні органи». Ми хочемо, щоб саме цей пункт був розглянутий Верховною радою України і наші хлопці були визнані учасниками АТО, – сказав організатор акції, координатор руху «ДІЯ» на Рівненщині Роман Коваль. 

За час війни в зоні АТО загинула майже сотня добровольців, більше п’ятсот отримали поранення. Тому під час акції майже дві сотні військових на Майдані Незалежності вшанували пам`ять загиблих молитвою.  

– У зону АТО я пішов відразу після подій Майдану. Разом з друзями ми були першими, хто пішов захищати рідну землю. Просто потягнуло. І ми поїхали. Відбули, підтримали. Ми навіть не задумувалися за якісь там УБД, про це ніхто не говорив в нашій команді. Пізніше, коли ми вже повернулися, з однієї сторони якось було трохи так образливо, що ті люди, які були у третій хвилі і навіть не воювали, а вони вже всі ходять із УБД. Шкода, найбільше тих, у кого по троє-четверо дітей… Вони теж з нами воювали, а тепер не мають навіть елементарних пільг за ту комуналку заплатити, – обурюється доброволець із Волині Сергій Дружинович. 

Роман Коваль додає, що своє звернення вони відвезуть у Адміністрацію Президента. Каже, що сподівається на те, що високопосадовці на нього відреагують. Разом з тим, добровольці обіцяють, що завітають на чергове засідання сесії Верховної Ради, аби захистити своє право і тих хлопців, які нині знаходяться на передовій. 

Читайте також

На Рівненщині учасникам АТО та їхнім сім"ям виділили 47,17 гектара землі

– Цією акцією «Шануй Героїв України» ми хочемо привернути увагу, що ми там є, що ми так само, як і Збройні сили, любимо Україну і воюємо за нашу рідну землю. Не кожна людина, на мою думку, не маючи жодних сподівань на якісь пільги чи перспективи, на заробітну плату, відважиться ось так за покликом серця піти воювати, знаючи при цьому, що через мить тебе може не стати, – каже доброволець із Дубно Віталій Кудін.

А закінчилася акція у міському будинку культури благодійним концертом "Пісні народжені війною" рівненського легендарного гурту "Країна У". Музиканти підготували унікальні історичні композиції, що розповідають про різні періоди боротьби України за незалежність: від Козаччини до Революції Гідності та неоголошеної війни на Сході. На зібрані ж від концерту кошти спорудять пам'ятник для добровольця Владислава Шемуровського, який загинув 31 серпня 2016 року в селі Широкіно, що поряд з Маріуполем.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews