Правозахисники «Кримської діаспори Рівненщини» опитували ув’язнених

13.06.2017 22:48   Джерело: RvNews
Опубліковано : Людмила Марчук

Представників громадської організації, цікавило, зокрема, як відбувалося затримання, чи відчувався тиск правоохоронців, чи їх інформували про послуги безкоштовного адвоката та чи скористалися вони цим правом.

Респонденти були доволі відвертими. Дехто розповідав, що їх били. Інші говорили, що не знали про послуги безоплатної правової допомоги, тому й не скористався нею. Натомість були й такі, що вимагали присутності адвоката.
Це опитування активісти «Кримської діаспори Рівненщини» здійснюють у рамках проекту «Моніторинг надання послуг Регіональними центрами безоплатної вторинної правової допомоги при затриманні громадян», який реалізується за підтримки Європейського Союзу, в межах проекту «Українська регіональна платформа громадянських ініціатив», що співадміністується РОГО «Комітет виборців України».
Взагалі в межах проекту було передбачено провести серію інтерв’ю серед жителів області, адвокатів, які, власне, надають безоплатну правову допомогу, поліцейських, які відповідають за затриманих, а також людей, які наразі перебувають у місцях позбавлення волі. 


«Ми дуже довго домовлялися про проведення цього опитування. Процес отримання дозволу на відвідання виправної колонії виявився складним. Нам навіть допомагали представники Уповноваженого Верховної Ради з прав людини, а також керівництво управління юстиції. Але ці труднощі ми подолали і таки поспілкувалися з засудженими, які перебувають у Городоцькому виправному центрі, – пояснює керівник ГО «Кримська діаспора Рівненщини» Ельвіра Шиліна. – В результаті опитування було дуже цікавим. Адже наші респонденти не боялися бути відвертими у відповідях. Тиск на них збоку правоохоронних органів вже неможливий, оскільки мова йде про ув’язнених. А ними займається зовсім інша структура, яка підпорядковується юстиції.

Так, троє з десяти опитаних розповідали, як їх били після затримання. Декілька ув’язнених сказали, що до них адвокати не приїздили взагалі. Вони не скористалися послугами безоплатної вторинної допомоги, більше того, про таку можливість їм навіть не повідомили. Двоє респондентів розказали, що вимагали присутності адвоката. Але прохання одного з них так і не було задоволене. Натомість до іншого чоловіка, якого затримали в 4-ій годині ранку, адвокат приїхав лише увечері. Єдиний опитаний повідомив, що йому вручили пам’ятку затриманого і чоловіка не допитували до приїзду адвоката». 


Результати свого дослідження правозахисники ГО «Кримська діаспора Рівненщини» обговорять під час круглого столу, на який запросять представників центру Безоплатної вторинної правової допомоги, поліції, управління юстиції та громадськості. 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews