Старий колодязь на Рівненщині став синоптиком

14.06.2017 12:27   Джерело: RvNews
Опубліковано : Юліана Медічі

Старий колодязь у селі Франкопіль Корецького району прогнозує погоду. Коли місцеві мешканці чують дивний гул із колодязя, то це означає, що скоро буде дощ. Про це пишуть кореспонденти krapka.rv.ua.

Місцеві мешканці розповідають, раніше із цього 18-метрового колодязя колгоспники напували худобу. Згодом він обмілів, занедбався. Дивне ж булькотіння під землею селяни почули близько п’ятдесяти років тому. Причому, колодязь починав гудіти лише перед опадами.

– Спершу це лякало, а згодом люди навчилися прогнозувати по криниці погоду. Достатньо просто притулитися вухом до землі й послухати, чи не йде з колодязя гул, – розповідає місцева жителька Раїса. – Тепер наші чоловіки навіть рибу ловити ходять по ньому. Щойно під землею загуло – одразу ж хватаються за вудки, бо ж перед дощем клює краще.

Селяни зізнаються, у 90-х роках цей диво-колодязь навіть передбачив потужний буревій. Розповідають, чорні хмари кілька днів скупчувалися над селом, а вода в криниці вирувала настільки сильно, що гул чувся за кілька метрів. На щастя, негода оминула Франкопіль, натомість у навколишніх селах наробила чимало лиха.

Якось, заради цікавості, франкопільці викопали поруч криниці ще одного колодязя. Хотіли перевірити, чи й він передбачатиме погоду. Однак яма мовчала, тож селяни її засипали.

Натомість спеціалісти це дивне булькотіння пояснюють просто: на місці, де викопаний колодязь, через вапняк та піщаник просочуються підземні води. Коли погода гарна, атмосферний тиск піднімається, повітря всмоктується в пористі грунти під товщу води. Натомість перед негодою, коли тиск падає, воно виходить назовні. Саме тоді вода й починає підніматися та гудіти.

Марія МАРТИНЮК


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews