Пам’ятник художнику Георгію Косміаді буде встановлений на вул. 16 липня

16.06.2017 12:39   Джерело: RvNews
Опубліковано : Галина Данильчук

На пленарному засіданні 14-ї сесії 7-го скликання депутати Рівнеради відмовили сім’ї Мамчурів у виділенні їм 10 соток землі на вул. 16 липня, де вже розпочато роботи по спорудженню пам’ятника відомому художнику Георгію Косміаді.

null
Олександр Мамчур на сесії Рівнеради

Громада міста з нерозумінням сприймає суперечки, які останні дні точаться навколо будівельних робіт на вул. 16 липня, де має бути встановлений пам’ятник одному з найвідоміших культурних діячів міжвоєнної доби, життя і діяльність якого пов’язані з Рівним.

null
Г.Косміаді з учнями художки. Рівне, 1930-ті. Фонд музею.

Георгій Петрович Косміаді чверть століття прожив у Рівному, віддаючи увесь свій талант, запал свого серця учням, навчаючи їх художньому сприйняттю світу, виховуючи почуття прекрасного. Багато з його вихованців стали гарними живописцями і, як і їх вчитель, зайняли чільне місце серед європейських художників.

null
null
Г.Косміаді з учнем А.Симончуком. Рівне. 1930-ті рр. Фото з фонду краєзнавчого музею

Відомо, що сім’я Косміаді мешкала на вул. Галлера (таку назву мала в міжвоєнний період вул.16 липня). Саме тут, в його домі, і збирались рівненські учні Косміаді, тут влаштовувались їх перші виставки, а потім ці роботи вчитель-художник віз на виставки в Париж, Варшаву.

На цій вулиці в будинку за числом 83 Рівненська дитяча художня школа працювала 27 років. Сотні її випускників обрали свій шлях у світ мистецтва, стали відомими художниками, якими сьогодні пишається Рівне.

null
Г. Косміаді з учнями. 1930-ті рр. Фонд музею

Нині на вул. 16 липня знаходиться Виставкова зала НСХ України, де представляють своє мистецтво рівненські художники. Однією з останніх неймовірних новин в культурному житті Рівного стало відкриття неподалік на вул. Драгоманова, 32 Арт-майстерні Георгія Косміаді, яку приватно відкрила його донька Надія Георгіївна, перевізши картини й особисті речі батька в Україну з Німеччини.

Роботи відомого європейського художника ще раніше стали перлиною колекцій Рівненського краєзнавчого музею, Рівненської української гімназії, Олександрійської школи-інтернату. Вже п’ять років поспіль у Рівному присуджується міська премія ім. Георгія Косміаді в галузі образотворчого мистецтва.

Ось саме тому, як данину пам’яті художника, що всією душею і талантом своїм прикипів до нашого міста, було прийняте рішення встановити пам’ятник Георгію Косміаді, який виготовив талановитий рівненський скульптор Микола Сівак. І встановити саме на цій вулиці, яка пов’язана з життям і творчістю художника.

На одній зі старих історичних вулиць міста, де формувалось молоде покоління митців, сьогодні багато учнівської і студентської молоді. Адже саме цією вулицею прямують до вишу студенти РДГУ, Рівненського музичного училища, учні музичної школи № 1 ім. М. Лисенка та медичного коледжу.

Це вулиця, на якій ще збереглись крихти нашої культурної спадщини. Вулиця 16 липня має спонукати рівнян жити в гармонії з минулим і сучасним, черпати з минулого усе краще й цінне, знати й цінувати свою історію. А невеличкий затишний сквер із скромним пам’ятником художнику може стати місцем, де знову оживе творчість великого майстра.

Сподіваємось, що рішення влади міста стане переконливою й остаточною крапкою в цьому конфлікті, а родина громадян Мамчурів сприйме це рішення з розумінням й припиняться претензії щодо приватизації міської землі.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews