Жорстоку реальність війни презентував у Рівному фотокореспондент Олесь Кромпляс

18.06.2017 08:40   Джерело: RvNews
Опубліковано : Марія Соколенко

Гола та неприкрита. Саме ось такою постає війна на Сході України на світлинах військового фотокореспондента Олеся Кромпляса, який презентував у Рівному виставку під символічною назвою «PROMKA». Зокрема, автор зробив акцент саме на промзоні містечка Авдіївка, що на Донбасі. Гори сміття, зруйновані будинки, порожні гаражі, окопи. Обличчя задумані, сумні, але героїчні. І деяких з них уже, на жаль, немає в живих.

– Приїжджаєш у містечко Авдіївку – звичайна промзона, звичайні люди ходять, звичайні розвалини. І ось ця буденність якраз і надає найбільшого жахіття цьому всьому, що відбувається там. От людина йшла, щось впало і людина поранена чи вбита. І просто буденність. І життя далі йде, – говорить автор виставки Олесь Кромпляс. 

null

Півсотні відвертих та гострих світлин. Вони змушують мирних людей повірити у те, що у нашій країні таки війна, а демобілізованих – згадати все пережите. Так, Сергій Лучанін – військовий священик у зоні АТО. Бував на лінії вогню неодноразово. Тому каже, що ці світлини йому близькі. Вони лякають своєю реальністю, але водночас ці мужні обличчя на фото вселяють надію, що перемога таки буде за нами. 

– Дивлячись на ці фото, на ці руїни, згадується Троїцьке, Луганське, Попасне, Піски. Ці світлини відображають повну реальність того, що відбувається за багато сотень кілометрів, а якщо бути точнішим – 1220 кілометрів від нашого міста. Тому все це передає нам той дух, що воїни з нами. Вони за нас. Вони ось так живуть, ось так терплять, – говорить протоієрей Сергій Лучанін, капелан окремої роти снайперів. 

null

Ці всі знімки зроблені впродовж жовтня-листопада 2016 року. Всі фото чорно-білі. Вперше цю експозицію побачили за кордоном. Потім вона буда представлена в Україні. Місто Рівне стало третім після Києва та Дніпра – де була презентована виставка під символічною назвою «PROMKA». 

– Величезна кількість наших читачів, відвідувачів – це люди, які якимось чином пов`язані із війною. Це молоді люди, які служать, сім`ї загиблих на сході України. І хотілося, щоб місто Рівне, місцева молодь, і взагалі всі мешканці, побачили своїми очима, що відбувається на сході нашої держави, – розповідає директор Рівненської обласної бібліотеки для молоді Світлана Патрикей.

Триватиме виставка у Рівненській обласній бібліотеці для молоді до 2 липня. Далі експозиція помандрує у місто Луцьк.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews