У 60 відсотків українців погіршився рівень життя. Головною причиною вважають війну, погану владу та корупцію

18.06.2017 12:07   Джерело: RvNews
Опубліковано : Людмила Марчук

За даними дослідження, проведеного соціологічною групою «Рейтинг» 19-25 травня 2017 р. за останній рік у більш як 60% опитаних погіршилося матеріальне становище, у 30% воно не змінилося, лише у 6% – покращилося, 2% – не визначилися з відповіддю. Більше ніж 60% опитаним не під силу сплачувати рахунки за житлово-комунальні послуги, 35% мають змогу їх оплачувати, ще 3% не визначилися. Абсолютна більшість (97%) опитаних відчувають на собі підвищення цін на споживчі товари і послуги у цьому році.

На думку 65% опитаних головною причиною того соціально-економічного стану, в якому зараз перебуває країна, є непрофесіоналізм та корупція чинної влади. 54% вважають головною причиною воєнні дії на Сході, 31% – неспроможність Верховної Ради ухвалювати потрібні країні закони, 28% – непрофесіоналізм та корупцію попередньої української влади.

Половина опитаних (52%) підтримують ідею розпуску парламенту і призначення нових виборів Верховної Ради та позачергових президентських виборів, майже 40% не підтримують цю ідею, кожен десятий не визначився із відповіддю.

У разі проведення парламентських виборів найближчим часом 13,2% з тих, хто має намір взяти участь у голосуванні та визначився з вибором партії, готові віддати свої голоси за Батьківщину. За БПП Солідарність готові проголосувати 11,3%, Опозиційний блок – 10,4%, Радикальну партію – 8,9%, партію «За життя» – 8,2%. Громадянську позицію готові підтримати 7,6% опитаних, Самопоміч – 7,1%, Свободу – 6,4%. Партію УКРОП, Аграрну партію, Народний Контроль – по 2,3%, Рух нових сил – 2,2%. Рейтинг інших політичних сил менше 2%. 

Якби вибори Президента України відбулися б наступної неділі, то за Юлію Тимошенко готові проголосувати 15,2% з тих, хто має намір взяти участь у виборах та визначився з вподобаннями. За П.Порошенка проголосували б 11,6%, за О.Ляшка і Ю.Бойка – по 8,5%, В.Рабіновича – 7,8%, А.Гриценка – 7,2%, А.Садового – 6,6%, О.Тягнибока – 3,9%, С.Вакарчука – 3,8%, Д.Яроша – 2,5%, В.Гройсмана – 2,4%. Рейтинг інших кандидатів менше 2%. 

В країні зростають протестні настрої. Так 70% опитаних вважають, що ситуація, яка склалася зараз в Україні, може привести до масових загальнонаціональних протестів (таких як у 2004 чи 2013 році), 21% так не вважають, кожен десятий – не визначилися із відповіддю.

47% особисто не підтримують негайну організацію загальнонаціональних протестів, 41% - підтримують, 12% – не визначилися. 

Майже 40% особисто взяли б участь у таких протестах, якщо б вони розпочалися найближчим часом, половина опитаних – не брали б участі, кожен десятий – не визначився. Найбільше готові брати участь в акціях протесту мешканці Заходу, а також виборці Самопомочі, Радикальної партії та партії «За життя».

Якби сьогодні проводився референдум щодо зняття заборони продажу земель с.г. призначення, то майже 75% проголосували б проти продажу земель с.г. призначення, 20% – за продаж, 7% – не голосували б або не визначилися з відповіддю. 

У випадку, якщо в Україні буде дозволений продаж земель сільськогосподарського призначення, 40% можуть вийти на акції протесту, половина опитаних – не вийдуть, кожен десятий – не визначився. 

 Соціологи опитали 2000 респондентів, що репрезентують населення України від 18 років і старших різного віку, статі та з різних місць проживання. Похибка становить не більше 2,2%.

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews