На Рівненщині провели в останню путь наказного отамана українського козацтва в Америці

25.06.2017 17:08   Джерело: http://rvnews.rv.ua
Опубліковано : Людмила Марчук

На кладовищі села Корчів’я Костопільського району на Рівненщині поховали костопільського козака Петра Ващика, який від важкої недуги помер у США. – повідомляє Північ-інфо.

Петро Ващик – особистість легендарна. У місцевих жителів його образ назавжди залишиться в пам’яті, як образ борця за незалежність України. Ще на початку 90-х Петро вступив до лав Українського Вільного Козацтва і навіть став Головним Отаманом, генерал-хорунжим козацтва у діаспорі, – пише Північ-інфо посилаючись на Костопільську РДА.

null
Петро Ващик

Петро Ващик був людиною багатогранною. Він – режисер, журналіст, музикант, який володів різними музичними інструментами, композитор і поет, виконавець власних пісень. Останні роки жив у Сполучених Штатах Америки, де організовував зустрічі, виставки художніх робіт українських дітей. Разом із дружиною Тамарою та донькою Оксаною, які чудово співають, проводив благодійні концерти та інші акції зі збору коштів, у тому числі – для учасників бойових дій на Сході України.

Має звання наказного отамана українського козацтва в Америці. Також працював у США водієм дальніх рейсів, а отже багато подорожував, знайомився із українцями, що живуть у Штатах, та відроджував козацтво, – пише «Волинь».

У 1992 році Петро Ващик взяв участь у першій козацькій морській експедиції довкола Європи на козацькій чайці «Пресвята Покрова» на честь першої річниці незалежності України. У 2000 році помічником капітана на борту вітрильника «Батьківщина» здійснив історичний океанський перехід «Україна – США: із ІІ у ІІІ тисячоліття» в рамках Всесвітнього фестивалю «Вітрила – 2000».

Під час революційних подій 2004-2005 рр та у 2014 році Петро Ващик був на Майдані у столиці. Разом із синами Богданом і Тарасом, відправляли на Схід гуманітарну допомогу.

Петро Ващик – автор двох поетичних збірок: «Зоряні вітрила» (2001) та «Повертайтесь, синочки, живими» (2016). Останню передав хлопцям на фронт, – повідомляє Костопільська РДА.

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: http://rvnews.rv.ua