Цього року пільги при вступі матимуть абітурієнти із села і вступники до провінційних вишів

26.06.2017 18:20   Джерело: RvNews
Опубліковано : Людмила Марчук

Цього року легше вступити до вишу буде випускникам сільських шкіл. Значно більше шансів буде вступити до обласних вищих навчальних закладів, як до столичних, або тих, які розташовані у містах-мегаполісах.

«Цього року запроваджено так звані регіональний, галузевий та сільський коефіцієнти. Це означає, що конкурсний бал буде домножуватись на коефіцієнт. Цими коефіцієнтами ми хочемо збалансувати кількість вступників по всіх регіонах України. Не може бути таке, що всі вступають тільки в одне місто Київ. Одним зі стимулів обирання інших міст є регіональний коефіцієнт. Якщо діти вступають до Києва, то їхній коефіцієнт 1. Якщо до Дніпра, Львова, Одеси, Харкова – 1,1, якщо до Донецької чи Луганської областей, переміщених ВНЗ, то їхній коефіцієнт – 1,3. По всіх інших регіонах – 1,2», – зазначила міністр освіти і науки Лілія Гриневич.

null
Лілія Гриневич, міністр освіти і науки

«Галузевий коефіцієнт має зорієнтованість на спеціальності природничо-технічні. Ми хочемо підтримати тих абітурієнтів, які обирають ці складні спеціальності. І є сільські коефіцієнти: діти, як навчаються в сільських населених пунктах, їхній конкурсний бал буде домножуватись на 1,2. Цих абітурієнтів треба підтримувати, бо вони дуже часто не мають доступу до якісної освіти», – розповіла Гриневич. 

Якщо взяти торішні результати ЗНО дітей зі села і з міста, то різниця в балах виходить приблизно удвічі більшою на користь міських дітей. У сільських школах низький рівень педагогічних працівників, слабка матеріальна база. Тому це цілком справедлива компенсація державою нерівних можливостей дітей. 

Сприяння сільським дітям у вступі є й нормою закону «Про пріоритетний розвиток села». Ним передбачено, зокрема, певні квоти в університетах для цих вступників.

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews