В Острозі вітали зі сторіччям Уляну Ковальчук

05.07.2017 17:19   Джерело: RvNews
Опубліковано : Дарина Ясна

4 липня в Острозі родина, представники влади та громадськості привітали зі сторіччям Уляну Миколаївну Ковальчук, - повідомляє Острог. Район.

В такому віці зазвичай питають про секрети довголіття. А тут секрет один – любити життя й у ньому жити. Уляна Миколаївна у своєму віці життєрадісна та сповнена оптимізму. Хоча вік ще й від генетики залежить. Як розповідає Уляна Ковальчук, – вона не перша довгожителька у своїй родині. Її бабуся прожила до 105 років і жила б ще, коли б не загинула від кулі нацистів. Ще пані Уляна каже, що за свій довгий вік вона рідко скаржилася на своє здоров’я, і лише раз потрапила до лікарні.

null
Сторічна Уляна Ковальчук

 –Жінка досі цікавиться політикою, читає багато газет, до речі, без окулярів, має хорошу пам’ять, вона з легкістю згадає не лише про події з дитинства, а й про сьогоднішнє, – пише про неї Острозьке видання «Замкова гора».

Народилася Уляна Ковальчук в 1917 року в с. Кутянка Острозького району. Закінчила вже при польській владі Кутянківську школу.

– Горенько моє, яке там за Польщі було учіння. В нас дітки ідуть з шести років до школи, а я пішла з восьми, бо так за Польщі було. Закінчила три класи, та й на тому все моє учіння, – зі смутком згадує жінка.

В 1940-му році вийшла Уляна заміж, та й року зі своїм судженим не прожила, бо забрали його на війну, з якої він не повернувся. Не судилось їй звідати справжнього жіночого щастя, бо і другий чоловік пішов з життя передчасно. А двох дітей – сина й дочку – довелося ставити на ноги самій.

Все життя пропрацювала в колгоспі «Заповіт Ілліча». Щоб більше заробити трудоднів, зі шкіри пнулася, працювала понад норму, виконувала часом дві-три, ще й за інших працювала, аби прогодувати свою сім’ю. Має багато нагород за сумлінні й невтомні труди.

– Все я пережила, все перебула: і війну, і кров, і голод, і холод. Важко було жити нам, важко… – розповідає пані Уляна.

Довелося Уляні Миколаївні пережити свого сина. У травні 2015 року року виповнилося 18 років, як він пішов з життя. Закінчивши Рівненський університет водного господарства, він був направлений на роботу в Казахстан, колишній Целіноград, а нинішню Астану. Там одружився й нині в Астані живе двоє онуків Уляни Миколаївни. Нещодавно вони приїздили до Острога, відвідували українську родину.

Острозька довгожителька мешкає зі своєю дочкою і її чоловіком, які доглядають неньку, піклуються про неї. Спокійна, охайна, зігріта турботою близьких, вона ще може трохи себе обслужити. От тільки трохи травмувала ногу.

Привітати ювілярку прийшли перший заступник Острозького міського голови Ольга Логвін, заступник з гуманітарних питань Оксана Ситницька, секретар міської ради Іван Ткачук, директор територіального центру соціального обслуговування населення Олена Грищук. 

null
Фото Інни Собко

Першоджерело: газета "Замкова гора". Автор - Інна Собко


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews