Пам’ятки Рівного. Тут жив поет-пісняр Олександр Богачук

07.07.2017 10:27   Джерело: RvNews
Опубліковано : Галина Данильчук

Праворуч від арки рівненської багатоповерхівки, що має адресу – вул. Гагаріна,1 – у 2003 році встановили пам’ятний знак у вигляді розгорнутої книги, який засвідчує про те, що в цьому домі 8 років жив один з найталановитіших українських поетів Олександр Теофілович Богачук. Тут минули були останні роки його життя, яке обірвалося у 1994-му, коли йому було лише 60 літ.

Нагадаємо, що Олександр Богачук народився у 1933 році в с. Сокіл на Волині. Закінчив історико-філологічний факультет Луцького педагогічного інституту ім. Лесі Українки. Працював журналістом у волинських газетах. Ще в студентські роки вийшла його перша поетична збірка «Незабутнє» (1958). За життя поета побачили світ дев’ять поетичних збірок.

null
Олександр Богачук

Творчість Богачука – це поетичний гімн Волині, це поклик до високої духовності, це безмежне море любові. Його поезія рознеслася по всій Україні на крилах прекрасної музики відомих композиторів, серед яких були Г. Майборода, І. Сльота, В. Горностай, А. Андрухов, В. Верменич, А. Горчинський.

До Рівного Олександр Богачук переїхав у 1985 році і очолив обласну спілку письменників. Роки життя у нашому місті були до краю наповнені творчістю, надзвичайно популярними були на той час пісні на його слова.

Одними із найбільш відомих виконавців пісень Богачука були тріо Маренич. А пісня «Троянди на пероні», музику до якої написав Анатолій Горчинський, визнана «Шлягером ХХ століття» і залишилась однією з найбільш відомих й улюблених українських пісень для різних поколінь і донині. Що не твір поета-лірика, то крилата фраза, то вигук із глибини серця, то слова, що линуть від серця до серця.

У 2003 році до 70-річчя від дня народження у Рівненському видавництві «Волинські обереги» вийшла книга вибраних поетичних творів Олександра Богачука «А час не жде», яку впорядкувала дружина поета Неоніла Богачук. Пам’ять про поета-пісняра увічнена і в назві однієї з вулиць Рівного.

Співець Волині прожив на цій землі лише 60 років, сказавши нам на останок:

Я від хати і до хати щедрим співом лину.

Тільки піснею обняти можна Україну!

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews