Аліменти стягуватимуть жорстко. Їх розмір на утримання дітей зросте

27.07.2017 17:01   Джерело: RvNews
Опубліковано : Людмила Марчук

8 липня набрав чинності Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту права дитини на належне утримання шляхом вдосконалення порядку стягнення аліментів», який передбачає збільшення мінімальної суми аліментів на дітей. Відтепер вона не може бути меншою за 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Враховуючи розмір прожиткового мінімуму на 2017 рік, мінімальними аліментами на дитину віком до 6 років буде 713 гривень, а з 1 грудня – 746 гривень, а для дитини від 6 до 18 років – 888,5 гривень, а з 1 грудня – 930 гривень.

Крім того, тепер аліменти є власністю дитини, а той член сім'ї, на ім'я якого вони виплачуються, може розпоряджатися грошовими коштами винятково в інтересах дитини. При цьому неповнолітня дитина може самостійно одержувати та розпоряджатися аліментами, що нараховуються.

Закон має на меті усунути існуючі у чинному законодавстві та судовій практиці України правові колізії та прогалини, які уможливлюють ухиляння платників від сплати аліментів і додаткових витрат на дитину. А також має удосконалити механізм стягнення аліментів і додаткових витрат на дитину шляхом скорочення строку розгляду судом таких справ, спрощення судового захисту прав одержувача аліментів, перенесення тягаря доказування на платника аліментів, врахування прихованих доходів платника аліментів при визначенні розміру аліментів.

З 1 серпня Рівненська юстиція розпочинає жорстку акцію щодо стягнення заборгованості по аліментах. На сьогодні в області перебуває 17 372 проваджень по аліментах. Серед них 3 351 боржник, які не сплачують аліменти більше трьох місяців.

- Саме їх й візьмемо під більш жорсткий контроль. Ми вкотре звертаємо увагу суспільства на захист прав та інтересів дітей, на проблему несплати аліментів, активізуємо роботу виконавчої служби щодо стягнення таких боргів. Державні виконавці здійснять інвентаризацію всіх виконавчих проваджень з виконання судових рішень про стягнення аліментів і виїжджатимуть за місцем фактичного проживання боржників, які мають значну заборгованість по аліментах. Виконавці робитимуть усе, що в межах їхніх повноважень, – від ухвалення постанов про арешт майна боржників до подання у суд щодо обмеження боржників у праві виїзду за кордон, – аби домогтися сумлінної виплати аліментів, – наголосила начальник Головного територіального управління юстиції в Рівненській області Іванна Смачило.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews