Політсили на Рівненщині будуть дотримуватися гендерного паритету

27.07.2017 17:31   Джерело: RvNews
Опубліковано : Таня Костенко

29 червня учасники коаліції «За рівні можливості» звернулися до лідерів обласних осередків політичних партій з пропозицією підписати Меморандум про співпрацю, який передбачає взаємні зобов’язання сторін щодо збільшення кількості жінок на всіх рівнях прийняття політичних рішень. Заклик громадської ініціативи знайшов відгук серед рівненських політиків.

Впродовж липня 2017 р. активісти, які представляють коаліцію громадських організацій «За рівні можливості» звернулися до лідерів Рівненських обласних осередків політичних партій з пропозицією підписати Меморандум щодо дотримання законодавства про забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків.

Як пояснив керівник проекту «Забезпечення гендерного паритету в політичному житті Рівненщини» В’ячеслав Долід, документ передбачає низку взаємних зобов’язань сторін. 

Зокрема, осередки політичних партій погодилися:

1) сприяти досягненню збалансованого представництва жінок і чоловіків у складі осередків політичних партій, подоланню дискримінації за ознакою статі, усуненню дисбалансу між можливостями жінок і чоловіків у реалізації рівних прав, наданих Конституцією і законами України;

2) застосовувати позитивних дії, зокрема добровільні квоти не менше 30% з метою збільшення представництва жінок як у партійних керівних структурах, так і виборчих списках політичної партії; 

3) сприяти імплементації до нормативно-правових актів Рівненської обласної та міської рад чинних норм ґендерного законодавства, закріплених у ЗУ «Про забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків», зокрема шляхом винесення на голосування та підтримки при голосуванні рішень, що стосуються: визначення уповноваженої особи з питань забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків; затвердження місцевої програми щодо забезпечення рівних прав та можливостей для жінок і чоловіків; визначення принципу дотримання ґендерної рівності в органах місцевого самоврядування;

4) затвердження цільової програми, що сприяє вільному доступу та зручному перебуванню в органах місцевого самоврядування, комунальних установах та організаціях жінок з дітьми.

У свою чергу учасники Коаліції за «Рівні можливості» зобов’язалися:

1) надати осередкам політичних партій висновки та рекомендації щодо відповідності основних нормативно- правових актів Рівненської обласної та міської рад чинним нормам гендерного законодавства;

2) проінформувати мешканців Рівненської області, про підписання меморандуму осередками
політичних партій та про зміст взятих зобов’язань;

3) професійно та не заангажовано висвітлювати діяльність осередків політичних партій, щодо підтримки вищевказаних рішень.

Голова Центру «Сівітас» Володимир Зиль, оприлюднив результати адвокаційної кампанії з
підписання осередками політичних партій Меморандуму. Так, ініціативу організацій громадянського суспільства підтримали обласні осередки політичних партій: Блок Петра Порошенка «Солідарність», Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина», Об’єднання
«Самопоміч», Радикальна партія Олега Ляшка, Українське об’єднання патріотів – УКРОП, Всеукраїнське об’єднання «Громадський контроль», Сила Людей, Громадський рух «Народний контроль», Громадсько-політичних рух Валентина Наливайченка «Справедливість», Сила Громад, Аграрної партії України.

Учасники засідання вирішили: підготувати пропозиції та рекомендації щодо впровадження осередками політичних партій у свою роботу норм гендерного законодавства; рекомендувати осередкам політичних партій дотримуватися норм гендерного законодавства під час висування кандидатів до виборних органів новостворених об’єднаних територіальних громад; звернутися з пропозицією до осередків політичних сил, які не підписали меморандум з Коаліцією «За рівні можливості», щодо приєднання до громадської ініціативи у термін до 1 серпня 2017 року.

Реалізація проекту «Забезпечення гендерного паритету в політичному житті Рівненщини» стала можливою в результаті перемоги в Другому конкурсі малих грантів для підтримки впровадження демократичних змін на місцевому рівні в Рівненській і Волинській областях у рамках проекту «Українська регіональна платформа громадських ініціатив», що здійснюється за фінансової підтримки Європейського Союзу та співадмініструється РОГО «Комітет виборців України».


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews