У Новомалині на Острожчині готуються до етнофестивалю «Новомалинська Любава»

Старт – уже за тиждень: 6 серпня велика розважальна програма

30.07.2017 16:32   Джерело: RvNews
Опубліковано : Інна Собко

Перші два фестивальні дні буде діяти дитячий табір, де відбуватимуться різноманітні тренінгові та освітні програми, квести та навчально-розважальні ігри для попередньо запрошених дітей. А у неділю, 6 серпня, на всіх охочих чекає розважальна програма на всі смаки та вподобання.

– Ми хочемо щоби всі, хто відвідає фестиваль, зрозуміли, що Острожчина має високий туристичний та рекреаційний потенціал. У Новомалині неймовірна природа та фантастична атмосфера, навіяна руїнами замкового комплексу. А тому проведення подібних заходів підвищує туристичну привабливість нашого краю, – зауважила начальник відділу культури і туризму Острозької районної державної адміністрації, співорганізатор фестивалю Марія Кузьмінчук.

null
Майстер-клас нанесення малюнка на футболку

Розпочнеться фестивальний день подорожжю-екскурсією екологічною стежкою «Заплавою річки Збитинка» Національного природного парку «Дермансько-Острозький».

Далі усі охочі матимуть нагоду стати учасниками різноманітних майстер-класів. Зокрема, разом з майстринею з села Стадники Оленою Павлюк можна буде виготовити свій особливий дівочий оберіг – ляльку-мотанку.

Відчути живу енергію глини можна буде разом із майстром з Острожчини Віктором Ліщенком.

null
Солома, як матеріал  і все, що з неї можна виготовити

Буде нагода придбати унікальні гончарні вироби і навіть виготовити свій власний виріб під час майстер-класу з гончарства. Із майстринею Інною Садовською буде можливість навчитися виготовляти корзиночки з паперу, прикраси зі стрічок, мило ручної роботи.

Талановита майстриня з соломоплетіння, активна учасниця фестивалю 2016 року, Валентина Сірук з Нетішина допоможе створити свій власний солом’яний оберіг під час майстер-класу з соломоплетіння. Не забули організатори й про найменших. Спеціально для дітей буде створено курінь, де на них чекатимуть різні забави та подарунки.

null
Охочих побувати на фестивалі - завжди багато

Для мужніх хлопців на «Новомалинській Любаві» відбудеться майстер-клас з рукоборства від Олега Жоха, шестиразового чемпіона світу, семиразового чемпіона Європи, шестиразового володаря Кубка Світу, заслуженого майстра спорту.

Буде на фестивалі чимало цікавого. А для тих, хто особливо полюватиме за чимось цікавим, буде організовано простір «Цікаві люди», де відбуватиметься представлення громадських організацій та ММГО «Екоклуб».

null
Охочих взяти участь у святковому концерті теж чимало

На фестивалі буде нагода дізнатись про найпоширеніші лікарські трави нашого регіону та їх застосування під час майстер-класу «Травниця» від співробітниці Національного парку «Дермансько-Острозький» Галини Кальчук.

null
Нагорода - це завжди приємно!

Не забули організатори й про найменших. Спеціально для дітей буде створено курінь, де на них чекатимуть різні забави та подарунки. Загалом, впродовж фестивалю усі охочі матимуть нагоду брати участь у таких майстер-класах, як скелелазіння, скандинавська ходьба, катання на катамаранах, а також мистецьких Буде нагода навчитися техніки виготовлення вишитих оберегів, плетіння з рогози, з виготовлення свищиків. Буде і майстер-клас від козака-характерника й багато іншого. Весь день для любителів поласувати смачненьким готуватимуться національні страви від господинь Острожчини.

null
А найприємніше - отак поплавати та помилуватися краєвидами

– До участі у фестивалі ми запросили всі сільські громади району. Для них будуть організовані спеціальні курені, в яких розміщуватимуться етнографічні виставки, а місцеві господині пригощатимуть приготовленими власноруч традиційними стравами. Тобто, вся Острожчина братиме участь у фестивалі. Основна мета заходу – відродження і популяризація духовних, історичних та мистецьких цінностей нашого краю, збереження об’єктів культурної спадщини та розвитку туризму, – розповідає начальник відділу культури і туризму Острозької районної державної адміністрації, співорганізатор фестивалю Марія Кузьмінчук.

Після всіх активностей, ввечері на гостей чекатиме концертно-розважальна програма.

Цього року окрім традиційних для нашого фестивалю виступів народних колективів, солістів, гуртів, презентацій козацьких бойових мистецтв від Міжнародної федерації бойового гопака, етно-танців, хороводів та співанок навколо ватри, ходінню по розпеченому вугіллю та етно-дискотеки, ми підготували цікаве театралізоване дійство. Вперше усіх гостей вітатимуть символи фестивалю – дівчина Любава та її брати Добриня та Злагода. У створенні образу Любави ми брали прототипи лісової мавки Лесі Українки, містичної русалки та Матінки Землі. Саме ці герої впродовж усього дійства розважатимуть гостей, – розповіла директор районного Будинку культури Еліна Кузнєцова.

null
І придбати, і навчитися виготовляти...

Також на території фестивального містечка діятиме Новомалинський ярмарок, де можна буде придбати вироби народних умільців, хендмейди, картини, вироби з дерева, мед, чаї та багато іншого.

В матеріалі використане фото фестивалю «Новомалинська Любава»-2016 р., надане організаторами фестивалю


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews