Покровительку Рівного зобразив молодий рівненський іконописець Андрій Цимко

03.08.2017 13:41   Джерело: RvNews
Опубліковано : Людмила Марчук

Ті рівняни та гості міста, які 16 липня побували на святі вулиці Поштової, що в центрі Рівного, вочевидь звернули увагу на симпатичного молодого чоловіка, що презентував на святі ікону. Це Андрій Цимко. Він рівнянин, який здобував духовну освіту в Полтавській духовній семінарії. Там же закінчив іконописну школу. Андрій погодився відповісти rvnews.rv.ua щодо цієї ікони і своєї творчості в цілому.

null
null
Рівненська Покрова. Фото Андрія Цимка

– Андрію, як давно ви займаєтеся такою незвичайною творчістю – написанням ікон?

– Відтоді, як здобув відповідну освіту й навчився писати ікони.

null
Андрій Цимко

– Розкажіть про цю ікону, яку ви презентуєте рівнянам на святі. Яка її ідея? Як вона вам прийшла? Яка символіка? Що тут закладено?

– Ідею написання цієї ікони я виношував давно. Хоча написав дуже швидко – за тиждень. Ідея покровительства Божої Матері над нашим містом, покладена в основу цієї ікони, не є нова. Вона відома старожилам. У нашому місті віддавна стояла колона Богоматері, котра молиться над Рівним. Нині вона відновлена.

А на моїй іконі зображена Оранта (БогоМатір, яка молиться), яка покриває своїм омофором атрибути міста – центральний кафедральний Свято-Воскресенський собор та міську браму. Є тут ще зображення Святого великомученика Георгія-Побідоносця. Він бореться зі злом і допомагає нам боротися з темними силами. Я зобразив його поза межами ікони. Оранта покровительствує нам у нашому земному світі, а Георгій-Побідоносець – у небесному. У нас є, до речі, в Рівному Свято-Георгіївський монастир (на Подвор’ї).

Виконана ікона в техніці гризалі. Обмежений церковний діапазон. Написана за церковними канонами.

– У вас є ще й інші, написані вами, ікони?

– Так, є. Але вони зразу розходяться за приватними замовленнями. Мої ікони на сьогодні є в Києві, Одесі, Луцьку, Рівному, Полтаві, Дніпрі.

null
Христос в багряниці. Фото Андрія Цимка

– А пишете ви їх у Рівному?

– Так. Переважно в Рівному.

– Для написання ікони треба брати благословення?

– Так. На цю ікону я брав благословення у митрополита Варфоломія. Вона особлива ще й тим, що фарби я розчиняв на основі святої води. А писав у Петрів піст при строгому пості.

– Для писання ікон має бути особливій настрій (у сенсі – налаштування) і піст та молитва?

– Так. Коли пишеш ікону має бути піст і відповідний настрій.

– Скажіть ще про розміри. Розміри ікон такі як ця, чи різні?

– Всі абсолютно різні. В залежності від замовлення, де ця ікона буде розташована.

– Спасибі й успіху вам та натхнення й Божого благословіння!

null
Святий Спірідон. Фото Андрія Цимка

 

null
Христос у гробі. Фото Андрія Цимка

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews