Рівняни мають знати: у дочки нашого земляка Бориса Возницького проводять обшук

03.08.2017 20:21   Джерело: RvNews
Опубліковано : Людмила Марчук

Шукали старовинні книги та стародруки. Проте Львівський портал повідомив із місця події, що того, що шукали не знайшли. Але Ларисі Разінковій-Возницькій вручили повістку на допит на 10 серпня.

Як повідомляє Львівський портал, посилаючись на Фейсбук-сторінку народного депутата України Ігоря Васюника, обшук у помешканні екс-директора Львівської національної галереї мистецтв, доцента кафедри реставрації Львівської національної академії мистецтв, голови Асоціації реставраторів Львівщини проводився в рамках відкритого кримінального провадження за фактом, начебто, викрадення якихось книг з Музею книги. За заявою нинішнього керівника картинної галереї Тараса Возняка, – йдеться у повідомленні.

null
Обшук на квартирі у Лариси Возницької. Фото з мережі Інтернет

За словами нардепа, це брудна кампанія проти тих, хто хотів зберегти спадщину Бориса Возницького (покійного мистецтвознавця, директора Львівської галереї мистецтв, батька Лариси Возницької).

«Я вам скажу що це є. Це є брудна кампанія проти тих, хто ще хотів зберегти спадщину Бориса Возницького. Брудна кампанія, наслідком якої буде те, що багато цінних надбань (такі як, до прикладу, картинна Альтамонте) опиняться за кордоном. Вже направив своїх юристів до п.Лариси», – йдеться у повідомленні Ігора Васюника.

Львівський портал повідомляє, що обшук проводився на підставі ухвали суду. Йдеться про кримінальне провадження від 5-го січня 2017 року, за фактом зникнення 431 музейного предмету (старовинні книги та стародруки).

null
Борис Возницький. Фото з мережі Інтернет

Варто роз’яснити, що після трагічної смерті мистецтвознавця, директора Львівської галереї мистецтв Бориса Возницького влітку 2012-го року Львівську галерею мистецтв  очолювала його дочка Лариса Разінкова-Возницька.

У вересні 2016 року директором Львівської галереї мистецтв став Тарас Возняк. У конкурсі на цю посаду брала участь і в.о. керівника галереї Лариса Разінкова-Возницька. Невдовзі у Львові закрутився скандал довкола встановлення меморіальної таблиці Борису Возницькому. Пан Возняк чомусь запротестував проти того, щоб меморіальна дошка висілана фасаді галереї, якою Борис Возницький керував протягом півсторіччя.

У січні цього року Тарас Возняк зробив шокуючу заяву щодо зникнення майже сотні стародруків, натякнувши, що до їх зникнення причетне колишнє керівництво галереї мистецтв. Лариса Разінкова-Возницька назвала такі закиди фальсифікованим нападом. У травні Лариса Разінкова-Возницька заявила, що керівництво Львівської галереї мистецтв закриває частину музеїв.

Борис Возницький родом із Рівненщини. з с. Ульбарів Дубенського району. Він Герой України, видатний музейник, багатолітній директор Львівської галереї, яка тепер носить його ім’я. Все своє життя присвятив боротьбі за збереження пам’яток української культури. Ще за радянських часів Возницький почав рятувати від знищення старі іконостаси, сакральну скульптуру (в т.ч. твори І.Г.Пінзеля - саме він відкрив Пінзеля світові), стародруки, церкви та замки, в котрих відкривав музеї та виставкові зали. Перетворивши картинну галерею у музейну імперію з 17-ма філіями, Борис Возницький в такий спосіб зберіг для нащадків тисячі реліквій національного значення.

Події з кримінальною справою, судячи з якої тінь звинувачення падає на дочку Бориса Возницького, є потрясінням як для культурно-мистецької громадськості Львова, так і музейників Рівненщини, які шанують пам'ять академіка-мистецтвознавця Бориса Возницького, який чимало зробив і для Рівненщини. Добре знайомі і з пані Ларисою Возницькою. 10-го серпня донька Бориса Возницького має з’явитися на допит до Галицького відділу поліції. Поки що у якості свідка. А що буде далі – покаже час.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews