У Сарненському районі активно працюють над створенням Селищанської ОТГ

07.08.2017 23:00   Джерело: RvNews
Опубліковано : Юліана Медічі

У селі Вири на Сарненщині відбулася консультаційна зустріч з фахівцями з питань децентралізації щодо утворення громади. Консультанти проекту ПУЛЬС РРВ АМУ розповіли активістам, депутатам та сільському голові про усі переваги об’єднання. Нині до Селищанської ОТГ за перспективним планом має увійти 4 сільські ради – Селищанська, Чудельська, Вирівська та Кам’янська.

null
Фото проекту Пульс

Однак остання нині виступає проти такого об’єднання, відтак гальмує усі інші сільські ради, адже розбиває їх територію. Тому у с. Вири нині роздумують щодо інших варіантів – або приєднатися до Клесівської ОТГ, або утворити невеличку громаду з центром у с. Вири.

Консультант з правових питань Василь Курилас ще раз нагадав про процедуру обговорення, прийняття рішення та його затвердження. «Перш ніж приймати такі кардинальні рішення, потрібно усе зважити, обрахувати, врахувати усі думки громади, і лише потім вносити відповідні зміни до перспективного плану», – наголосив Василь Курилас.

null
У с. Вири. Фото проекту Пульс

Консультант з бюджетних питань Людмила Кушнер розповіла про розрахунок щодо спроможності громади, адже це є чи не головний показник, який варто враховувати при об’єднанні. Досвід показує, що чим більша громада, тим легше їй справлятися з труднощами та утримувати фінансовий баланс на потрібному рівні. Варто вже нині порахувати видатки, надходження, вивчити перелік підприємств, які працюють на території потенційної громади, адже вони є головними платниками податків.

null
Прийняти рішення - нелегко. Фото проекту Пульс.

Після дискусії консультанти порадили не поспішати, а прийняти зважене рішення. При потребі зустрітися з представниками інших сільських рад і обговорити усі можливі варіанти об’єднання громади.

За матеріалом Проекту Пульс Рівненського Регіонального відділення АМУ


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews