На Рівненщині будівництво контролюватимуть на місцях

10.08.2017 22:48   Джерело: RvNews
Опубліковано : Наталія Рівненська

У рамках децентралізації Рівне отримало містобудівні повноваження. Про це повідомив голова Рівненської ОДА Олексій Муляренко на нараді з керівниками районів, міст та головами ОТГ.

«Частина містобудівних повноважень передається на місто Рівне. Відтепер з усіх питань, що стосуються державного архітектурно-будівельного контролю,  мешканці обласного центру можуть звертатися до новоутвореного органу. Контролювати будівництво потрібно, і воно повинне відбуватися згідно чинних норм і правил. Утворення міського ДАБІ тепер дозволить це робити ефективніше», - зазначив Олексій Муляренко.

Детальніше про це розповів гість зі столиці - голова Державної архітектурно-будівельної інспекції України Олексій Кудрявцев.

«Рівне - це перший населений пункт області, який самостійно контролюватиме будівництво на своїй території. Зокрема, громаді передано функції держархбудконтролю. Вже завтра місто буде мати повний цикл діяльності: від видачі земельної ділянки, містобудівних умов та обмежень до видачі дозвільної документації та введення об’єктів в експлуатацію. Також новоутворений орган матиме право перевіряти об’єкти, виписувати штрафні санкції, зупиняти та зносити незаконні будівництва», - повідомив Олексій Кудрявцев.

Голова ДАБІ України акцентував увагу на тому, що утворення міської інспекції дає право громаді разом із місцевою владою контролювати містобудівну діяльність. Зокрема, протистояти виникненню незаконних будівництв. Водночас спрощення процедур отримання адмінпослуг у містобудуванні забезпечить умови для розвитку малого та середнього бізнесу, а отже покращення інвестиційного клімату міста. Переваги отримують і самі мешканці, які зможуть швидко на місці реєструвати документи на будівництво.

Разом з тим, Олексій Муляренко нагадав про нововведення у законодавстві та закликав присутніх створювати такі органи на місцях, адже це наближує до людей послуги та унеможливлює незаконне будівництво.

«Зараз чинне законодавство щодо будівельних норм стало більш жорстке, а держава все більше уваги приділяє контролю за їх дотриманням. Тому будуватися згідно правил стає набагато вигідніше та дешевше, ніж їх порушувати. Адже збільшились штрафні санкції як будівельникам, так і  посадовим особам, котрі видають дозволи», - додав голова ОДА.

Нагадаємо, нині повноваження держархбудконтролю в Україні отримав 81 населений пункт.

За матеріалами прес-служби РОДА.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews