Максим Коломис

Максим Коломис

журналіст, телеведучий, RvNews

100 найбільших україномовних рок-хітів 1989-2009 р.р. ЧАСТИНА 1 (100-81)

Недоброзичливці кажуть, що української музики або немає, або є, але недостатньо... А ми кажемо є. І дуже-дуже багато

23.08.2017 16:16   Джерело: RvNews
Автор : Максим Коломис

У періодиці англо-саксонського світу прийнято з приводу і без приводу складати списки найкращої музики, кіно та літератури усіх часів. Таким чином там популяризується власна культурна спадщина: пригадується класика і підвищується статус нових імен. В цьому дописі я спробував скласти ТОП-100 найбільших україномовних рок-хітів перших двадцяти років Незалежності. Зробив його таким собі середнім арифметичним з популярності на Youtube, рівня ажіотажу у медіа та власних вражень. Останні використав, головним чином, вже після рейтингу, аби представити те, що до сотні з незалежних від мене причин потрапити не змогло, однак вашої уваги від того вартує зовсім не менше. Але все то попереду. Поки ж вашій увазі позиції з 100 по 81.

null
Фото з мережі Інтернет

 

  1. «100% плагіат» - ТАРТАК (2001)

 Слова «прокрутіть цю пісню по радіо» з цієї пісні свого часу стали тою чарівною паличкою, що дозволила групі Сашка Положинського пробитися в ефіри радіостанцій та телеканалів. Після приголомшливого успіху альбому «Демографічний вибух», який став першим в Україні успішним досвідом схрещення панк-року та реп-кору, «Тартак» увірвалися також і до переліку хедлайнерів вітчизняних фестивалів.

  1. «Поцілунок» - МЕРТВИЙ ПІВЕНЬ (1997)

«Мертвий півень» належить до колективів, які прийнято вважати широко відомими у вузьких колах. Їх музику часто називають класикою українського інді. Що воно таке, дізнаєтеся прослухавши альбоми «Міський бог Ерос» (1997) та «Шабадабада» (1998). Свою версію «Поцілунку» містить кожен з них.

 

  1. «Оксана» - ДРУГА РІКА (2001)

Перша хвиля популярності спіткала житомирських хлопців іще в 2000 році, після виходу альбому «Я є», де виразно відчувався вплив гуртів «Depeche mode» та «The Cure». Вже через рік виходить експерементальна робота з сакраментальною назвою «Два». Першим синглом з неї стала саме ця композиця.

 

  1. «Очі відьми» - ВІЙ (1993)

Багаторічні фронтмени вітчизняного рок-андеграунду заявили про себе на початку 90-их. Їх похмурий саунд критики обзивали то дарк-фолком, то пеган-роком, а їх альбом «Чорна рілля» станом на сьогодні перевидавався вже тричі. Їх пісні переспівувало багато українських рок-колективів, зокрема «Кому вниз», «Kozak system» та «Оркестр Янки Козир». А пісню «Очі відьми», зокрема, переспівала сама «Піккардійська терція».

 

  1. «Мені здається» - ГАЙДАМАКИ (2008)

Композиція з останнього альбому «Гайдамаків», виданого на мейджор-лейблі «Comp music». Станом на сьогодні чи не найліричніше з творінь групи, яка спеціалізується здебільшого на створенні запальних етно-рок-бойовиків.

 

  1. «Льотчик» - ПЕРКАЛАБА (2005)

Найпопулярніша пісня франківських експерементаторів від етно-року, чий харизматичний фронтмен Андрій Федотов, зовсім нещодавно помер від серцевого нападу. Увійшла до дебютної платівки «Горри», яка в Росії окремо видавалася під назвою «Свято грибів і форелів».

 

  1. «Не жени мене геть» - СПАЛАХНУВ ШИФЕР (1998)

Візитівка культової ужгородської групи кінця 90-их була неодноразовим переможцем культових хіт-парадів «Територія А» та «Хіт-фабрика». На той час - одна з найвдаліших спроб схрестити україномовний рок та електроніку та живий культ у патріотичному середовищі фанатів «Prodigy» та «Scooter».

 

  1. «Мельника дочка» - МАНДРИ (2000)

Міський романс, замішаний на елементах ска, реггі та французького шансону – на перетині віків, в епоху розквіту електронного звучання таке поєднання виглядало по-справжньому самобутнім, а відтак в період спочинку від дискотечного гармидеру особливо просунуті українські парубки награвали дівчатам цю чудову баладу з дебютного альбому молодої київської формації.

 

  1. «Моя Планета» - ФЛІТ (2006)

«А у небі гонорово гелікоптер летить, а я хочу, щоб мені у колеса палиці не пхали», - саме так у вказаному творінні апологети інтелігентного франківського панк-року змальовують власну геополітичну позицію. На жаль, у геополітиці, як правило, ні без палиць, ні без гелікоптерів не обходиться. Як і без прокламацій у панк-рокерів.

 

  1. «Дарма я наївся цибулі» - OT VINTA (2005)

Творчість рівненських рокабілів в усі часи вирізняли скандальні тексти з натуралістичними подробицями. Було і про коровячі цицьки, і про педикульоз, і навіть про «Україну» між ногами. У цьому переліку пісня-рекомендація, як правильно харчуватися перед побаченнями виглядає чи не найвишуканіше. Звісно ж, рівно настільки, наскільки це можливо у рокабілів.  

 

  1. «Було не любити» - БРАТИ ГАДЮКІНИ (1994)

«Я не бачив такого розмєру, та як перса твої наливні»… Розмєра та як на обкладинці третього альбому культових «Гадів» далеко не кожному трапляється бачити у житті реальному. Тому обкладинка – шедевр навіть без прив’язки до музичного матеріалу… З прив’язкою ж – шедевр і взагалі просто тобі нетлінний. За рівнем концентрації стовідсоткових хітів з ним може сперечатися хіба дебютна платівка тих самих «Гадів».

 

  1. «Подаруй світло» - СКАЙ (2008)

У 2008 році ця пісня солодкоголосого Олега Собчука звучала у рекламі популярного львівського шоколаду. Випадковість? Не думаю…

 

  1. «Нехай і холод, і вітри» - ПІККАРДІЙСЬКА ТЕРЦІЯ (1997)

Український переклад одного з найромантичніших віршів шотландського класика Роберта Бернса у традиційно філігранному виконанні найпопулярнішої акапельної формації солов’їноголосої України. За таких умов навіть у назві альбому «Сад ангельських пісень» не вчувається жодного пафосу. А як іще все це назвати?

 

  1. «Місячне сяйво твого тіла» - БРАТИ ГАДЮКІНИ (1991)

«Брати Гадюкіни» експериментують на території сонячного реггі. Мабуть, найромантичніший номер програмного альбому «Ми – хлопці з Бандерштадту». Саме на нього свого часу було відзнято відео кліп.

 

  1. «Їжачок» - ФЛІТ (2004)

Найпопулярніше творіння франківських панків, яке в подальшому навіть знайшло свій відбиток у їхньому груповому лого. З тих пір настільки роздовбайської творчості у хлопців не траплялося. І дуже навіть дарма, як на мене.

 

  1. «Роксоляна» - БРАТИ ГАДЮКІНИ (1989)

Класичний приклад типово «гадюкінської» лірики. Історія мимолітної пристрасті з купівлею сіро-ртутної мазі в фіналі… «Роксоляно, з ким тобі файно тепер?»

 

  1. «Те, що треба» - СКАЙ (2005)

Лірико-драматичний апофеоз у творчості романтичних тернопільських хлопців. Саме ця композиція дала назву їх дебютному, мабуть, найхітовішому на сьогодні альбому. Надривний вокал і численні мелодійні переходи – саме так страждають справжні галицькі романтики.

  1. «Дорога» - МАНДРИ (2006)

Назвою цього треку назвали найуспішніший на сьогодні альбом київських етно-рокерів, чия популярність суттєво зросла після участі в Помаранчевій революції. Звучання стає суттєво комерційнішим, але у підсумку дорога кличе у мандри все частіше. Тут вже, як кажуть, кожен обирає сам.

 

  1. «Надія Є» - MAD HEADS XL (2005)

Іще одна команда, чиї справи стрімко пішли вгору після того, як на «М1» значно розширили квоту для україномовних виконавців. Вчорашні рокабіли несподівано заграли миротворче реггі, а на новому альбомі знайшлися пісні, що називалися «Гроші» та «Річенька»…

 

  1. Моя мила – КАРНА (2005)

На початку минулого десятиріччя «Карна» разом із «Тол» вважалися фронтменами українського ню-металу. Їх назва нагадувала «Korn», не менше, аніж «Тол» нагадував «Tool». Фанатам так було навіть легше їх запам’ятовувати. Утім, в той час, поки «Тол» клепав треки присвячені протистоянню внутрішнім демонам, «Карна» зосередилася на героїчних піснях для дівчат. З комерційної точки це видалося куди виправданіше.

(ДАЛІ БУДЕ…)


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews