Рівне: у музеї буде «камінь спотикання» з викарбуваною датою – 8.09.1514 р.

У пам’ять про велику перемогу під Оршею

09.09.2017 11:43   Джерело: RvNews
Опубліковано : Галина Данильчук

Ми, українці, маємо знати, пам’ятати, висвітлювати й вшановувати героїчні подвиги своїх пращурів, що боронили рідну землю і перемагали підступного ворога. А особливо ті подвиги, які не одне століття несправедливо замовчувались і спотворювались.

null
Фото Галини Данильчук

Вчора, 8 вересня, минуло 503 роки від часу грандіозної історичної битви під Оршею, коли об’єднане військо Великого князівства Литовського та Польського королівства, очолюване князем Костянтином Івановичем Острозьким, розбило армію Московського князівства. Цю битву, як одну із важливих, що на 40 років зупинила поступ азіатської орди на захід, достойно оцінювала європейська історіографія. Для українців такі події мали бути неважливими і просто незнаними, цьому сприяла великоімперська політика Росії. Долучалися до приховування історичної битви під Оршею впродовж десятиріч російські та радянські історики.

null
 Фото Галини Данильчук

Три роки тому в Рівному вперше широко відзначили 500-річчя переможної битви. А Громадська організація «Слава князів Острозьких. Перемога під Оршею», членами якої є історики, краєзнавці,  ромадські активісти, ініціювала цікаві проекти, спрямовані на відновлення історичної справедливості, які увійшли до переліку культурно-мистецьких проектів «Рівне – місто унікальних подій».

null
 Фото Галини Данильчук

У день славної річниці у Рівненському краєзнавчому музеї відбулась акція «Перемога під Оршею. Нам є чим пишатися». Автори проекту представили присутнім «камінь спотикання» – дошку, на якій викарбувано «8.09.1514 р. Перемога князя К. Острозького в битві під Оршею». Така плита буде вмурована в асфальт на подвір’ї Рівненського краєзнавчого музею і кожен, хто йтиме в музей, на мить зупиниться, прочитає, замислиться або дізнається про важливу подію в нашій історії.

null
 Фото Галини Данильчук

Другим презентованим об’єктом став портрет князя Костянтина Острозького у стилі ХVІ ст., написаний знаним художником Юрієм Нікітиним, який після показу в музеї тимчасово буде знаходитись у приміщенні Рівненської міськради. Нагадаємо, що в наступному році виповнюється 500 років від часу, коли Рівне перейшло у власність князів Острозьких і ця дата також має бути пошанована рівнянами.

null
 Фото Галини Данильчук

Дослідник, мистецтвознавець, художник-реставратор Державного історико-культурного заповідника м. Остріг Микола Бендюк, який є одним із авторів проекту, фахово і захоплююче розповів про історію написання портретів князя Острозького в різний час, шляхи власних пошуків і знахідок у дослідженні мистецьких раритетів князівського роду Острозьких. Присутнім в цей день був представлений і сигнальний екземпляр нової науково-популярної книги М.Бендюка «Великий гетьман князь Костянтин Іванович Острозький».

null
null
 Фото Галини Данильчук

Цю історико-просвітницьку акцію фінансово підтримала Рівненська міська рада.

Крок за кроком нинішня молода і незалежна Україна йде шляхом повернення із забуття нашої героїчної минулої слави. Іноді йде несміливо, запізнюючись, озираючись, вагаючись, чи бува не образить свого східного сусіда, який вже дуже давно став ворогом. А нам все ж є чим пишатись! 

null
 Фото Галини Данильчук

 

null
 Фото Галини Данильчук

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews