На Рівненщині засуджені можуть скористатися законом про амністію

09.09.2017 21:15   Джерело: RvNews
Опубліковано : Наталія Рівненська

Сьомого вересня набув чинності Закон України «Про амністію у 2016 році», який має бути виконаний упродовж трьох місяців, тобто до 7 грудня 2017 року. 

Згідно нового закону під амністію підпадають засуджені особи, які захищали незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України, які брали безпосередню участь в АТО, отримали статус учасника бойових дій, за умови, що вони не вчинили тяжких та особливо тяжких злочинів. За словами Генпрокурора, приблизно 1700 учасників АТО та військовослужбовців зможуть скористатися амністією.

Нагадаємо, що відповідний законопроект був зареєстрований у Верховній Раді на початку 2016 року і прийнятий вже влітку. Однак Президент ветував його та вніс пропозицію змінити окремі його норми. Через це парламенту довелося повторно приймати відповідний закон вже з правками Президента. Таким чином, закон було прийнято наприкінці 2016 року, проте глава держави підписав його лише у вересні цього року.

Крім зазначених категорій громадян, амністія може бути застосована ще до низки засуджених, а саме: до неповнолітніх, вагітних жінок, тих, які мають неповнолітніх дітей або дітей-інвалідів, самих інвалідів, хворих на туберкульоз, СНІД, онкологічні захворювання, пенсіонерів, ветеранів війни та учасників ліквідації аварії на ЧАЕС, які засуджені за скоєння умисних не тяжких і не особливо тяжких злочинів або необережних злочинів, які не є тяжкими. 

Якщо засуджений відбуває покарання за нетяжкий і не особливо тяжкий злочин, його можуть звільнити від покарання, якщо він відбув щонайменше половину строку основного покарання. 

Засудженим за не особливо тяжкі злочини, якщо вони не підпадають під дію описаних вище норм, скоротять наполовину невідбуту частину покарання.

Закон про амністію також передбачає звільнення засуджених, яким залишилося відбути менше року покарання.

Питання амністії вирішуватимуть суди, при цьому прокурори обов’язково братимуть участь у таких судових засіданнях.

За матеріалами «Українське право».

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews