В Острозі зацвіли каштани

21.09.2017 18:30   Джерело: RvNews
Опубліковано : Інна Собко

На кінець першого осіннього місяця природа вирішила здивувати нас. На розі вулиці Героїв Майдану та проспекту Незалежності в Острозі зацвів каштан. За спостереженнями очевидців, подібне явище – для України далеко не рідкість. Так, у Києві каштани цвітуть восени вже декілька років поспіль. Також у соцмережах неодноразово зустрічались інформація й фото про цвітіння дерев у сусідніх Нетішині, Здолбунові, Рівному, Луцьку і, навіть, у польському місті побратимі Острога – Сандомирі.

null
Фото Інни Собко

Та й для нашого міста таке явище не є новим. У 2014 році на вулиці Древлянській та поблизу Замкової гори – розквітли акація та робінія. Утім, це осіннє цвітіння не таке вже й позитивне. Адже, на думку науковців, подібна аномалія має приховану загрозу. Бо зацвітають вони не передчасно, а вдруге. Весною вони вже не буятимуть, як зазвичай, адже генеративні бруньки формуються раз на рік – з кінця весни і впродовж літа.

null
Фото Інни Собко

Прокоментувати цю ситуацію ми попросили начальника відділу наукової, еколого-освітньої роботи та рекреаційного благоустрою Національного природного парку «Дермансько-Острозький» Оксану Головко.

– Явище повторного цвітіння деяких рослин восени спостерігається досить часто, особливо якщо в річному фенологічному циклі були певні збої (наприклад, посушлива весна чи похолодання, а тоді різке потепління восени тощо). Так, минулого тижня в національному парку «Дермансько-Острозький» ми відмітили повторне цвітіння анемони дібровної, яка зазвичай зацвітає ранньою весною. Різкі зміни погоди «обманули» рослинку і вона передчасно прокинулась, – зауважила пані Оксана.

null
Фото Інни Собко

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews