На Рівненщині Локницька громада поділилася секретами господарювання

22.09.2017 18:31   Джерело: RvNews
Опубліковано : Дарина Ясна

Представники віддаленої Локницької громади, що в Зарічненському районі на Поліссі, поділилися своїми секретами успіху з консультантами Проекту ПУЛЬС Рівненського регіонального відділення АМУ. Фахівці приїхали подивитися на те, як живе ця громада.

null
Фото Проекту Пульс

«Першочергово ми у всіх освітніх закладах громади замінили лампи на енергозберігаючі. Відтак одразу відчули економію в оплаті даних послуг. Нині кожна школа громади має власну бухгалтерію. Вже вдалося прийняти положення про сектор освіти. Через велику віддаленість сіл – централізовану бухгалтерію створювати не планують, бо це проблемно. У школах в міру можливостей поробили ремонти. Оптимізацію шкіл провели ще раніше, але залишилося ще кілька малокомплектних. У громаді створили ПМСД, яка об’єднала дві амбулаторії та 8 ФАПів», – розповів голова громади Петро Харковець.

null
Фото Проекту Пульс

Консультанти цікавились, чи планує громада відкривати ЦНАП. Адже нині є чимало різних донорських програм, які сприяють громадам у відкритті ЦНАПів. Голова запевнив, що є приміщення у центрі села, тож як буде можливість. обов’язково відкриють і ЦНАП. Поки що усі необхідні довідки люди отримують в селах у старости.

null
Фото Проекту Пульс

Штат сільської ради невеликий – 15 людей разом із трьома старостами сіл. А це, каже Петро Харковець, також економія, адже першочергово планували 21 штатну посаду.

null
Фото Проекту Пульс

Консультанти спільно з громадою обговорили й інші питання, та спланували подальші дії у напрямку розвитку інфраструктури. Нині громада активно працює над проектами, які планує реалізувати за кошти субвенції розвитку. Планують розвивати туризм, як джерело наповнення бюджету, і вже почали напрацьовувати програму з розвитку туризму, адже не території громади розміщена Поліська перлина – каскад озер Нобель.

Повідомляє проект ПУЛЬС (USAID) Рівненського регіонального відділення Асоціації міст України

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews