Людмила Марчук

Людмила Марчук

журналіст, публіцист, блогер.

У Дубні на Цукровому через нагромадження вантажних фур діти не можуть перейти дороги

06.10.2017 13:43   Джерело: RvNews
Автор : Людмила Марчук

Дубенська журналістка Мар’яна Росоловська написала на своїй сторінці у Фейсбук відчайдушний пост про щоденну, звичну вже ситуацію з величезною загромадженістю дороги на Цукровому в м. Дубно.

«Звична ситуація: у два ряди вздовж дороги на Цукровому, між двома переходами, стають фури... Цією дорогою до школи йдуть сотні дітей, сотні мам ведуть сюдою дітей в садок, гуляють з колясками. І люди, щоб перейти дорогу, повинні бути екстрасенсами і крізь фури бачити, чи не летить там ніяка машинка. Тут вже не раз траплялися ДТП за участі пішоходів. Але це ні на що не вплинуло...
Депутат Юрій Мельник вже неодноразово на сесії озвучував цю проблему. Відповідь від влади така, що незабаром тут поставлять світлофор і це врегулює чимало проблем на дорозі. Але я дуже сумніваюся, що світлофор вплине на фури, які, до речі, часом ледь не на переході стають. Колись раз бачила, що на цій ділянці поліція стояла розганяла порушників. То любо було глянути – пішоходи на переходах, жодної фури. Але такі одноразові акції мало на кого впливають». 

Як з цим боротися?

null
 Фото - Мар'яна Росоловська

«Друзі, яка ваша думка? Як викорінити цю проблему, яка щоденно ставить під загрозу життя сотень людей? Чи може поліція впродовж якогось часу постійно контролювати цю ділянку, доки до водіїв фур не дійде, де можна ставати, а де ні? Чи додаткові дорожні знаки поставити? Чи як?» – питає Мар’яна Росоловська.

Коментарів зразу ж з’явилося чимало.

null
 Фото - Мар'яна Росоловська

«Так... це справді величезна проблема нашого мікрорайону! Сьогодні свою дитину від магазину на зупинку мусіла переводити (дитині 10 років), бо поставало стільки машин, що дорогу перейти було неможливо! А коли з зупинки маршрутка рушає,то діти, щоб не спізнитися, ризикують своїм життям і перебігають ту дорогу, заглядаючи за тими фірами, чи бува якась машина не летить», – пише дубенчанка Оля Павлосюк.

Розповідає про те, що ніхто з водіїв не зупиняється на новому переході до школи і Максим Ніканович:

«Майже ніхто ні коли не стає – ні місцеві, ні маршрутки, ні інші. Якщо вже дійшов до пів дороги, то можливо й зупиняться. Зі сторони Кременця цей перехід не видно. Ввечері взагалі ніхто не стає. Ні дітям. Ні коляскам. Нікому. Піднімати питання треба негайно, поки ще ні чого не сталося. Неодноразово бачив, що на переході ще й роблять обгін».

У спільному діалозі дійшли до висновку, що окрім розмов, треба ще й діяти: писати якісь звернення, заяви, звертатися як до поліції, так і до влади, нехай встановлюють знаки, щось роблять, аби ситуація на дорозі змінилася. Зокрема, Максим Ніканович запропонував написати колективну заяву від школи, чи батьківського комітету.

Подібні проблеми є скрізь, у багатьох містах і навіть селах нашої області. От, взяти, хоча б села Біла Криниця чи Бабин, які розташовані на магістральному автошляху. А діти біжать до школи. Хтось у підвечір’ї повертається додому з дитиною у візочку… А як жити й переходити наші дороги інваліду? Як бути велосипедисту? Скільки їх вже загинуло під колесами.

Чимало таких вулиць, де дуже непросто перейти вулицю і в обласному центрі. На центральній Соборній поставили світлофори, а на бічних? Як от, на Чорновола, де зупинка Студентська. Там найчастіші пішоходи – студенти з водного, мед коледжу, РДГУ. Не раз із тяжкими сумками, повертаються в гуртожитки від батьків. Світлофора нема. А на розмітку на дорозі водії авт реагують мляво. Далеко не всі уважні та ставляться з розумінням та повагою до права пішохода. Дорога дуже завантажена й доволиться довго чекати, щоб перебігти на другий бік.

Та спасіння нас усіх у нас самих. У нашій небайдужій позиції. І добре, що є у наших містах небайдужі громадяни, які не бояться висловлюватися прямо й говорити про проблему. Добре, що є мережа Фейсбук, де можна висловитися, викласти в мережу гарячі знімки. А проблемне питання – всебічно обговорити. А ти, владо, тільки відкривай Фейсбук, читай, роби висновки, створюй робочу комісію й приймай на сесії рішення! Коли громадяни активні, то і владі жити легше!

null
Фото - Мар’яна Росоловська

 

null
 Фото - Мар'яна Росоловська

«Щоб розуміли, на фото - лише квіточки. Зазвичай, великих машин значно більше... Просто фотографувала не в час пік», – так підписала свій фоторепортаж Мар’яна Росоловська.

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews