День Іван-чаю організували у Рівному травознаї
Опубліковано : Галина Данильчук
Ті, хто знається на цілющих травах, які споконвічно проростають на нашій землі, зібрались у Рівному. Серед численних цілющих рослин обрали одну із найбагатших на мікроелементи й вітаміни – Іван-чай, щоб розповісти про цю прадавню рослину і посмакувати чудодійний напій, приготовлений на її основі.
Виявляється, що у Рівному є чимало молодих людей, які повернулись обличчям до матінки-природи, щоб пізнати її чудодійні таємниці, перейняти досвід минулих поколінь і виготовити власноруч продукт, який набагато корисніший за розрекламований заморський чай. Бо насправді у гарно упакованих яскравих баночках і пуделках з написами «індійський», «китайський» чи «англійський» чай, ми зазвичай купуємо ароматизоване «щось». А тим часом на наших луках, в полях і лісах ростуть цілющі трави, з яких наші пращури робили чаї й напої, що додавали сил, піднімали імунітет, лікували і просто смакували усім.
Іван-чай – це невичерпне джерело мікроелементів, яких потребує людський організм. Випив ввечері свіжо заварену склянку цього напою – і ти розслаблений, заспокоєний. Додав вранці до залишеної звечора суміші в тій же склянці кропу – і ти вже бадьоро йдеш на роботу. До п’яти разів можна заварювати ту ложечку суміші Іван-чаю. Це вже інформація одержана від «іванчайців» на організованій зустрічі.
Цікавою була розповідь гостя з Житомирщини Єгора Малиновського про технологічний процес заготовки й виготовлення ферментованого Іван-чаю. Він вже декілька років займається виготовленням таких чаїв.
Поділився своїм захопленням рівнянин Ігор Селепина, який разом зі своєю дружиною освоїли старовинну методику перетворення листочків у суміш, яка має неймовірно приємний апетитний фруктовий запах, у чарівний напій «Іван-чай». Ігор Селепина має технічну освіту, але людина, яка виросла в чудовому селищі Клевань, де соснові ліси й віковічні дуби зазирали у вікна батьківської хати, де проростають сотні видів різноманітних рослин, спрямував свої знання і свої бажання до природи. Він романтик і природолюб, а ще заядлий велосипедист і турист.
День Іван-чаю пройшов плідно й цікаво, а усіх, хто завітав на зустріч, зігрівав насправді гарячий запашний універсальний старовинний трав’яний напій.
Джерело: RvNews