В Клеванському костелі знайшли останки князя Юрія Чарторийського

Але коштовностей не виявили

08.10.2017 18:44   Джерело: RvNews
Опубліковано : Людмила Марчук

Археологи розкопали княжу усипальницю і були вражені від побаченого: людські кістки розкидані просто по землі. Про це пише «Рівне вечірнє». Є підстави припускати, що вочевидь тут вже побували ще раніше чорні археологи, адже жодних коштовностей в княжій усипальниці немає.

null
Фото "Рівне вечірнє"

Дослідники знайшли лише ґудзик та люльку XVII століття. Можна припустити, що коштовностей тут могло бути чимало, адже рід Чарторийських був одним із найбільших у Великому Князівстві Литовському та Речі Посполитій, у XVIІI столітті його представники мали вплив на польську монархію. Припускають, що у клеванському костелі поховані Юрій Чарторийський (помер у 1626 році) та його син Микола-Юрій (1662). Могилу останнього ще не знайшли, адже він може бути похований у підвалах, які ще не відкривали.

null
Фото "Рівне вечірнє"

Відкрити усипальницю та дослідити останки було ідеєю ініціативної групи, до якої входить колишній радник голови Рівненської ОДА Сергій Мініч. На розкопки виділили сто тисяч гривень з обласного бюджету. Дослідженням вже зайнялися професійні історики. За словами Сергія Мініча, найближчим часом мають відбутися експертизи останків, після чого вирішуватимуть, де їх за католицьким обрядом перепоховають.

null
Фото "Рівне вечірнє"

Ініціатори розкопок кажуть, що тут можливий плідний діалог із польською стороною, яка під такий проект готова виділяти значні кошти й на відновлення усього костелу, який, до речі, знаходиться не в найкращому стані, хоч римо-католицька громада проводить там богослужіння.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews