Екологи Рівненщини знайшли унікальну рослину (Фото)

12.10.2017 07:13   Джерело: RvNews
Опубліковано : Наталія Рівненська

Представники Екологічного центру Рівненського міського Палацу дітей та молоді знайшли на теренах Рівненщини унікальну для нашого краю рослину. Про це повідомила Варвара Рискова. 

«От як буває! Відправились досліджувати птахів, а несподівано “вполювали ” дуже рідкісну рослину. На території заповідного лісового урочища “Урочище Павлівщина” поблизу села Шпанів, на високому крейдяному схилі помітили квітучі рослини, яких раніше ніколи не зустрічали. Зробили декілька фотографій, надіслали їх науковцю Віталію Олександровичу Володимирцю і отримали вражаючу відповідь. Це рідкісний вид - Linosyris vulgaris. Деякі ботаніки донедавна вважали, що вид зник на території Рівненської області. Зараз відомо декілька місць, де зростає ця рослина. І ми додаємо ще одне місце зростання рідкісного виду!», - розповіла пані Варвара.

Рослину цього виду вперше знайшли в межах сучасної Рівненської області завдяки польському досліднику Й. Панеку на початку ХХ ст. Після того ніхто його тут не зустрічав і у колі ботаніків вважалося, що цей вид на Рівненщині зник.

Нині на території Рівненської області зроблено декілька гербарних зборів, які підтверджують, що цей вид все ще у нас зростає, але є надзвичайно рідкісним (відомо лише декілька місць). 

Нагадаємо, Linosyris vulgaris (Солонечник звичайний, або Грудниця звичайна, або Солонечник льновидний) - це багаторічна трав’яниста рослина 10-50 (до 70) см заввишки, голе або майже голе (іноді з незначною домішкою паутинистого войлочком в суцвітті), але зазвичай слабо шорстке від дрібних шипів, розташованих переважно по краю листя. Цвіте рослина в серпні – жовтні. 

Поширений Linosyris vulgaris в степу, чагарниках, лісових галявинах, кам’янисих схилах, солонцюватих луках. 

За матеріалами http://ritm.tv 

null
Фото http://ritm.tv

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews