14 жовтня рівняни відзначають Покрову Пресвятої Богородиці, День захисника України та інші свята

14.10.2017 12:13   Джерело: RvNews
Опубліковано : Наталія Рівненська

14 жовтня українці відзначають чотири великі свята: День святої Покрови Пречистої Богородиці; 75-у річницю створення Української повстанської армії (УПА) - 1942 р.; День Українського козацтва; День захисника України (від 14 жовтня 2014).

Також 14 жовтня Свято-Покровський кафедральний собор міста Рівне відзначає своє престольне свято. 

У Рівному з цієї нагоди заплановано ряд урочистостей та культурних заходів.

Покрова Пресвятої Богородиці - одне із 12 найбільших церковних свят року. Загальновідомою ознакою Покрови є те, що вона покриває землю листям, або снігом. 

До Покрови завершувався період сватань і приготування до весіль, який починався після Першої Пречистої.

До початку жовтня закінчуються усі найважливіші сільські роботи на землі (в тому числі сівба озимих) – завершено хліборобський цикл робіт. Зібраний урожай (достаток) та більш-менш вільний час дають можливість для проведення весіль. Це найблагодатніша пора для весільних гулянь, початку вечорниць. Звідси беруть свій початок весільні осінні тижні.

Згідно переказів та легенд саме на Покрову запорізькі козаки вирушали на зимівлю по своїх хуторах та зимівниках. На Січі залишалася тільки стала залога із січовиків, які нічого, крім власної зброї не мали та інших козаків, що по різних причинах залишалися в своїх куренях. А так, як в ті часи основним календарем були церковні празники (свята) – то і маємо козацьке свято на Покрову.

Українська Повстанська Армія (УПА), яка постала в час другої світової війни на землях Західної України як збройна сила проти гітлерівської і більшовицької окупації батьківських земель, теж обрала собі свято Покрови за день Зброї, віддавшись під опіку святої Богородиці.

Нині Покрова – це свято не тільки народне і релігійне, а й національне. 14 жовтня Державне свято і святкується як «День захисника України». 

За матеріалами http://zik.ua 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews