У Рівненської міської ради є шанс стати прозорішою

19.10.2017 22:58   Джерело: RvNews
Опубліковано : Людмила Марчук

17 жовтня зроблено черговий крок у напрямку підвищення прозорості діяльності Рівненської міської ради. Саме цього дня на сайті мерії з’явилися два проекти рішення: «Про внесення змін до Регламенту Рівненської міської ради сьомого скликання, затвердженого рішенням Рівненської міської ради від 23 травня 2016 р. №786» та «Про затвердження «Кодексу етики депутатів Рівненської міської ради». Згадані проекти були створені у результаті громадсько-політичного діалогу тривалістю понад п’ять місяців.

Нагадаємо, що навесні 2017 р. з двадцятьма місцевими радами у Дніпропетровській, Закарпатській, Хмельницькій, Кіровоградській та Рівненській областях розпочала роботу Коаліція громадських організацій «Прозорі Ради». На Рівненщині в поле зору активістів потрапила Рівненська обласна рада, Рівненська міська рада, Острожецька сільська рада (ОТГ), Мирогощанська сільська рада (ОТГ).

Впродовж травня експерти ГО «Центр політичних студій та аналітики «Ейдос» проаналізували нормативно-правові акти (статути територіальних громад, регламенти роботи рад, їх виконавчих комітетів і виконавчих органів, низку положень і рішень) цих рад.

За результатами дослідження виявилося, що в нормативно-правових актах Рівненської міської ради значною мірою враховані основні параметри для оцінки прозорості, відкритості та підзвітності, які передбачені чинним антикорупційним законодавством. Однак був і цілий ряд зауважень.

Результати дослідження (висновки громадської експертизи з рекомендаціями щодо підвищення рівня прозорості, відкритості та підзвітності) були направлені керівництву Рівнеради для ознайомлення. Там висловили готовність до співпраці та вироблення спільних стратегій підвищення рівня прозорості та підзвітності. Так, Сергій Паладійчук зауважив, що отримані рекомендації мають характер конструктивних пропозицій, що вкрай важливо. За словами секретаря Рівнеради, вони будуть належним чином опрацьовані. У результаті посадовець довів серйозність своїх обіцянок.

Отже, які зміни пропонується внести до Регламенту на основі рекомендацій громадських експертів? Передбачається:

  1. Привести у відповідність до чинного законодавства порядок оприлюднення протоколів, висновків та рекомендацій постійних депутатських комісій ради; порядок оприлюднення рішень сесії Рівненської міської ради; порядок оприлюднення результатів поіменного голосування депутатів Рівненської міської ради;
  2. Врегулювати питання щодо проходження юридичної експертизи та оприлюднення проектів рішень Рівнеради;
  3. Визначити постійну депутатську комісію, на яку буде покладено функції контролю щодо врегулювання конфлікту інтересів;
  4. Прописати порядок оприлюднення протоколів, висновків та рекомендацій постійних депутатських комісій ради, як це передбачає ЗУ «Про місцеве самоврядування в Україні».

Прийняття Кодексу етики депутатів Рівненської міської ради, який є узагальненням етичних норм та правил поведінки, стане впровадженням однієї з кращих практик органів місцевого самоврядування України. Це дозволить підвищити рівень довіри громадян до Рівнеради, покращити персональну відповідальність за належне виконання депутатських обов’язків, забезпечити прозорість та гласність у роботі міської ради, запобігати зловживанням службовим становищем.

Чи стане Рівнерада прозорішою? Відповідь на це запитання на черговій сесії дадуть депутати, від яких залежить підвищення публічності місцевих владних інституцій, де влада є найближчою до людей і надає їм основні суспільні послуги.

 

Довідково: Проект «Прозорі Ради: адвокасі кампанія з імплементації антикорупційного законодавства місцевими радами» виконується Центром «Ейдос» у співпраці з Центром демократії та верховенства права в рамках проекту «Посилення коаліції РПР», який впроваджується за підтримки Європейського Союзу.

Надано прес-службою ГО Центр «Сівітас»


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews