Завтра на Рівненщині день жалоби

20.10.2017 18:33   Джерело: RvNews
Опубліковано : Марта Білик

21 жовтня – на Рівненщині оголошено Днем жалоби. Саме в цей день рівно 70 років тому розпочалась одна з найбільш масових сталінських депортацій під кодовою назвою «Захід». Протягом одного дня тоді виселили понад 76 тисяч осіб. На всіх депортованих чекали каторжні роботи в копальнях і колгоспах Сибіру.

Лише з Рівненщини примусово вивезли 3 тис. 367 родин, а це – 11 тис. 347 чоловік. Робили це з метою придушення національно-визвольного руху.

21 жовтня області відбудуться поминальні богослужіння, меморіальні заходи, будуть приспущені Державні Прапори на будинках і спорудах.  

Довідка: Операція «Захід» розпочалася 21 жовтня 1947 року о 6 ранку. Акція насильного переміщення великої кількості людей розроблялася співробітниками МДБ за всіма канонами військової операції – було залучено 13,5 тис. співробітники органів внутрішніх справ. Для транспортування створили 6 спеціальних збірних пунктів: у Рівному, Львові, Чорткові, Дрогобичі, Коломиї та Ковелі.

За матеріалами Рівненської ОДА.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews