У Рівненській обласній дитячій лікарні вилікували рідкісне вроджене захворювання

20.10.2017 21:25   Джерело: RvNews
Опубліковано : Олександр Войцеховський

Зі складною патологією компартмент-синдром новонародженого у відношенні діагностики та лікування зіткнулися лікарі-травматологи Рівненської обласної дитячої лікарні.

null
 Фото зі сторінки Рівненської обласної дитячої лікарні у Фейсбук

На щастя діагноз був поставлений відразу. Тож на 2 добу життя лікарі провели радикальну фасціотомію в умовах відділення реанімації новонароджених, навіть не переводячи дитину в операційну.

Під час клінічного розбору існувала імовірність ампутації, але вибрана тактика лікування зберегла дитині кінцівку та створила умови для повноцінного життя. За результатами лікування у дитини некроз ІІІ-ІV пальців кисті все-таки розвинувся, проте вдалося зберегти кінцівку.

null
 Фото зі сторінки Рівненської обласної дитячої лікарні у Фейсбук

Довідка. Компартмент-синдром новонародженого - це патологія, за якої дитина народжується з ішемічним ураженням передпліччя, що проявляється пухирно-виразковими змінами шкіри, некрозом жирової клітковини та м’язів, парезом і контрактурою кисті, пальців. Вважається, що на сьогодні в медичній літературі описано не більше 50 випадків цього захворювання.

Діагноз вродженого компартмент-синдрому в новонароджених рідко кому вдається встановити при народженні дитини, а це призводить до прогресування некротичних змін кінцівки. Конкретна причина патології невідома. Прогноз захворювання залежить від своєчасності постановки діагнозу та термінового виконання повноцінної фасціотомії. При незворотніх змінах будь-які подальші маніпуляції не рятують кінцівки і справа закінчується ампутацією.

За матеріалами Рівненської обласної дитячої лікарні.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews