Децентралізація на Рівненщині. Пішло! У 2018 році – питання вже не в кількості громад

А лише в їх життєдіяльності й розвитку

27.10.2017 10:15   Джерело: RvNews
Опубліковано : Людмила Марчук

Темп децентралізації задали. Тому пріоритетом у 2018 році має стати не кількість, а якість об’єднаних громад на Рівненщині. Таким був основний меседж регіональної платформи з децентралізації. Захід на Рівненщині вже став традиційним. Про це повідомляє Рівненська ОДА.

З’ясувати проблемні питання зібралися керівники міст, громад та селищ разом з керівництвом Рівненщини та народними депутатами.

null
Фото РОДА

«В області вже утворено 26 об’єднаних громад. Цієї неділі відбудуться перші місцеві вибори ще у п’яти об’єднаних громадах. Таким чином ми будемо на екваторі формування громад по кількості. Тож давайте піднімати питання щодо якості цих громад», –  звернувся до присутніх заступник голови Рівненської ОДА Ігор Тимошенко.

Він повідомив, що на Раді регіонального розвитку Президент України підтвердив, що однією з найголовніших і найрезультативніших реформ є децентралізація. За три роки її впровадження власні доходи місцевих бюджетів, у тому числі на Рівненщині, зросли приблизно в два з половиною рази. Саме тому у 2018 роціключовою умовою для успішного розвитку ОТГ мають бути – залучення громадськості до прийняття рішень, навчання людей проектному менеджменту та стратегічному плануванню. А свої інвестиційні можливості громади можуть реалізувати через проекти, до яких залучати не лише державні, але й іноземні кошти.

Об’єднання має відбуватися в інтересах громади – переконаний народний депутат України Юрій Вознюк.

«Нині на Рівненщині вже є громади, які налічують 3-4 тисячі людей, у той час - як окремі сільські ради, які і досі не об’єдналися, мають населення понад 10 тисяч. Їх інтереси також потрібно врахувати, тоді вони теж зможуть отримувати ПДФО у розмірі 60% . Я готовий донести до Уряду та у Парламентські комітети усі наші напрацювання».

null
Фото РОДА

Учасники засідання висловили свої зауваження до проекту бюджету на 2018 рік. Як зазначила виконавчий директор Рівненського регіонального відділення АМУ Тетяна Грещук, вкрай важливо до остаточного прийняття законопроекту про бюджет, аби громади змогли зреагувати і подати свої пропозиції.

Зокрема, акцентували увагу на тому, що в проекті закону закладено збільшення з 50 до 80%  вилучення коштів із місцевих бюджетів до державного у вигляді реверсної дотації. На місця передається фінансування пільг населенню за житлово-комунальні послуги, а це додаткове навантаження. Доволі проблематичним виглядає утримання галузей  освіти та охорони здоров’я. 

null
Фото РОДА

Розглянувши усі проблемні питання бюджету, учасники платформи затвердили пропозиції від Рівненського РВ АМУ про внесення змін до Бюджетного кодексу України. 

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews