Польські волонтери впорядковували католицьке кладовище в Острозі

01.11.2017 18:15   Джерело: RvNews
Опубліковано : Інна Собко

Уже не вперше волонтери, учасники Польського товариства «Волинський мотоциклетний рейд» (голова Генрик Козак) з м. Казімєж Дольний організовують акцію «Волинське світло пам’яті», яка полягає у вшануванні пам’яті та впорядкуванні польських поховань та території Рівненської та Волинської областей.

null
 Фото Інни Собко

Впродовж трьох дів, з 27 по 29 жовтня, волонтери перебували в Острозі. Тут вони спільно з членами товариства польської культури Острожчини (керівник Володимир Філяровський) та студентами Національного університету «Острозька академія» впорядковували старе польське кладовище, яке знаходиться на околицях міста.

null
 Фото Інни Собко

На Римо-католицькому цвинтарі є могили польських жовнірів 1920-х років. Поховання були зруйновані після Другої світової війни, тому волонтерам довелося не тільки впорядковувати кладовище, а й очищати територію від чагарників. Зауважимо, що подібні акції прихожани костелу Успіння Діви Марії (настоятель отець Вітольд-Йосиф Ковалів) організовують щорічно.

null
null
 Фото Інни Собко

Та підтримка кладовища у належному стані потребує постійної роботи, тому прихожани костелу сподіваються на підтримку небайдужих у майбутніх заходах. Адже саме такі акції є яскравим прикладом співпраці двох народів на поприщі спільної історії та пам’яті.

null
 Фото Інни Собко

В організації роботи та безпосередньому прибиранні цвинтаря активну участь брав Ярослав Ковальчук – керівник ГО «Культурно-просвітницького центру ім. Томаша-Оскара Сосновського».

null
 Фото Інни Собко

Зокрема, пан Ярослав був ініціатором відвідин волонтерами школи в Новомалині, яка цього року почала носити ім’я видатного польсько-українського скульптора Т.-О. Сосновського.

null
 Фото Інни Собко

 

null
 Фото Інни Собко

 

null
 Фото Інни Собко

 Під час візиту, волонтери спільно з головою Острозької районної державної адміністрації Богданом Туровичем та школярами висадили плодові дерева, які є символом дружби двох народів та стануть початком майбутнього саду.

null
 Фото Інни Собко

- Сьогоднішній захід для нас є особливим, адже нещодавно для Навчально-виховного комплексу «Новомалинська ЗОШ I-ІI ст. – дошкільний навчальний заклад (ясла-садок)» було присвоєно ім’я відомого та визначного, як для Польщі, так і для України скульптора Т.-О. Сосновського, який народився у нашому краї. Сподіваюсь, що ми і надалі будемо плекати та розвивати наш спільний культурний спадок, – зазначив у своєму виступі Богдан Турович.

Також, під час зустрічі учасники Польського товариства обговорили з головою РДА Богданом Туровичем та директором НВК Надією Мазярчук майбутню перспективу співпраці. Перебуваючи в навчальному закладі, волонтери спілкувалися зі школярами та обмінялися з дітлахами подарунками.

null
Фото з сайту міста Казімєж Дольний.

Як розповів для нас голова товариства «Волинський мотоциклетний рейд» Генрик Козак, до Острога учасники завітали не випадково. Окрім того, що волонтери мали на меті впорядкувати місцеве кладовище, візит у наше місто мав символічне значення.

null
Фото з сайту міста Казімєж Дольний

Річ у тім, що на парафіяльному цвинтарі м. Казімєж Дольний знаходиться могила Феліції Корженьовської, медсестри часів Другої світової війни з Острога, яка мала псевдонім «Чорна Маруся».

null

Фото з сайту міста Казімєж Дольний


У неділю, 29 жовтня, під час святої меси в костелі Успіння Діви Марії в Острозі, було освячено пам'ятну таблицю Феліції Корженьовській, яку було виготовлено та привезено з Казімєжа Дольного за кошт ГО «Волинський мотоциклетний рейд».
 
null

Фото з сайту міста Казімєж Дольний

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews