Що робити новим ОТГ Рівненщини після виборів

03.11.2017 16:04   Джерело: RvNews
Опубліковано : Наталія Рівненська

На Рівненщині  ще п’ять громад обрали собі голів та депутатів, тепер перед ними стоять нові виклики та завдання. Відтак фахівці наголошують тепер потрібно спрямувати свої зусилля на першочергових завданнях.

Виконавчий директор АМУ Олександр Слобожан наголосив на реальних цілях реформи з децентралізації.

«Об’єднання громад зараз на слуху, але я хотів би зауважити, що об’єднання це на сьогоднішній день тільки один з інструментів. Мета реформи не в цьому. Мета реформи – в підвищенні якості послуг. Послуга має надаватися на тому рівні управління, де вона дешевша і більш наближена безпосередньо до споживача. Об’єднана громада утворюється для більш ефективного управління фінансовими ресурсами і якісного надання послуг. Який економічні ефекти отримує об’єднана громада? Зараз маленькі міста, селища, села не мають ПДФО, а це – головний бюджетоутворюючий податок. Як тільки вони об’єднуються, вони приходять в ранг так званих міст обласного значення, вони отримують 60 відсотків ПДФО і їх бюджети зростають в три – п’ять разів», – зазначив він.

Крім того, Виконавчий директор Асоціації зауважив, що інвестори та міжнародні інституції не працюють на пряму з маленькими містечками. Вони працюють з суб’єктами, у яких є кадровий, інфраструктурний і фінансовий потенціал.

Об’єднана громада, коли вони об’єднується, отримає всі ці повноваження: «На 30 відсотків щорічно зростає місцевий бюджет. Про це можна багато говорити, але найголовніший момент – збільшилась частка так званих капітальних видатків органів місцевого самоврядування. Що таке капітальні видатки? Це кошти на оновлення інфраструктури. А яка головна задача місцевої влади? Це, в першу чергу, не освіта і охорона здоров’я, а якість послуг, благоустрій та інфраструктура».

За матеріалами Рівненського відділення АМУ.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews