У Здолбунівському музеї готуються до відкриття нової зали

18.11.2017 09:33   Джерело: НОВЕ ЖИТТЯ
Опубліковано : Марта Білик

Щотижня – новий експонат. Приблизно з такою періодичністю нині поповнюються фонди Здолбунівського районного історико-краєзнавчого музею. Адже небайдужі краяни, які прагнуть збагатити колекції цього закладу, постійно приносять туди різноманітні артефакти. Бійці дарують музею воєнні атрибути, митці - свої роботи. Приходять і ті, хто володіє цікавими речами та прагне, щоб їх побачила широка аудиторія.

Днями до музею завітав здовбичанин Богдан Кубай, аби подарувати власну колекцію монет та паперових банкнот СРСР, Польщі, Білорусії, Узбекистану. Частину купюр хлопець, як колекціонер, свого часу зібрав сам, а дещицю знайшов на своєму подвір’ї.

- У нашому будинку раніше мешкала старенька бабуся. Коли ми його купували, вона попереджала, що тут можуть трапитися цікаві знахідки. Згодом у гаражі ми й виявили старі банкноти та монети. А якось навіть відкопали колишню швейну машинку, - розповів Богдан.

Цікавими історіями чи не про кожен з подарованих експонатів та про тих, хто поповнив музейні фонди, може поділитися й директор Здолбунівського історико-краєзнавчого музею Олег Тищенко. А серед знайдених ним, як і серед подарованих закладу експонатів, є й дуже цінні. До прикладу, нещодавно депутат однієї з місцевих рад презентував музею старовинні срібні монети.

Експонуватимуть ці раритети в різних залах музею, відповідно до історичного періоду. Зараз закінчують облаштовувати залу, де представлять артефакти періоду від найдавніших часів до Середньовіччя. Її експозиція вже сформована, тож залишається лише навести лад у приміщенні. До речі, своєрідну презентацію експонатів зали вже мали змогу побачити учасники нічної екскурсії Здолбуновом, що відбулась наприкінці серпня.

«Офіційне» відкриття нової зали музею планують провести наприкінці цього року. А потому у ЗРІКМ розпочнуть облаштування наступної - періоду царської Росії та Польщі. За словами Олега Тищенка, робота над нею займе дещо менше часу, адже кімната невеличка і не потребує капремонту.

В історико-краєзнавчому музеї триває ремонт, попри це на екскурсії туди постійно приходять і діти, і дорослі. А це свідчить: заклад є по-справжньому народним і дуже потрібним нашому краю.

Ірина САМЧУК

НОВЕ ЖИТТЯ

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: НОВЕ ЖИТТЯ