Рівненському краєзнавчому музею подарували стародрук «Апостола»

06.12.2017 16:44   Джерело: RvNews
Опубліковано : Галина Данильчук

Рівнянин, який є користувачем Рівненської міської бібліотеки № 9, без усякого пафосу і власних амбіцій передав через бібліотекарів у Рівненський краєзнавчий музей стародрук «Апостола».

null"Апостол" передає музею зав.бібліотекою №9 Ольга Захарець (зліва). Фото Галини Данильчук

Пройшовши крізь сторіччя, ця книга зазнала значного ушкодження, але більша частина сторінок стародруку збережена в досить хорошому стані. Збереглася лише одна сторінка обкладинки видання, яка була обтягнута шкірою. Попередньо, оглянувши цю старовинну книгу, науковці музею дізналися, що була вона видрукувана у Львові в друкарні Ставропігійського братства у 1719 році.

nullМистецтвознавець, зав. відділом мистецтв Віктор Луц. Фото Галини Данильчук

Відомо, що Ставропігійське братство було засноване у 1439 році й це була національно-релігійна громадська організація православних українських, грецьких міщан Львова. Одним із видів діяльності братства було друкування книг. Богослужбові книги там найчастіше друкувалися тиражем близько 1200 примірників.

null
Гравюра з "Апостола". Фото Галини Данильчук

«Апостол» надрукований старослов’янською мовою, вміщує заставки і гравюри зі сценами біблійного життя, друк чорним і червоним кольорами.

На багатьох сторінках є помітки, зроблені вже в першій половині ХХ століття. В той же час хтось брався і за реставрацію пошкоджених сторінок.

null

Сучасник однозначно буде захоплено дивитись на високоякісний друк, від часу якого нас відділяє майже 300-літній часовий інтервал і в колекції Рівненського краєзнавчого музею тепер є ще одна пам’ятка ХVІІІ ст., пам’ятка давньої культури книгодрукування, пам’ятка «високого друку».

null
 Фото Галини Данильчук

А ще ми з вдячністю нині говоримо про рівнян, яким небайдужа наша історія, які готові безкорисливо формувати наш спільний національний історико-культурний фонд.

null
Гравюра з "Апостола"  Фото Галини Данильчук

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews