Яна Замкова

Яна Замкова

журналіст, оглядач, блогер

Композитор Андрій Пастушенко дав у Рівному творчий звіт-концерт «Бандури срібний передзвін»

09.12.2017 23:50   Джерело: RvNews
Автор : Яна Замкова

Днями у залі камерної та органної музики пройшов творчий звіт-концерт «Бандури срібний передзвін» заслуженого працівника культури України, голови обласної Національної Всеукраїнської музичної спілки, поета-композитора Андрія Пастушенка. Як зазначив винуватець події, це була його довго виношувана мрія й накінець вона здійснилася: авторські пісні заіскрилися барвистими переливами під звуки бандури.

Талант Андрія Пастушенка до пісні - це  його доля, адже народився в  сім’ї, де понад усе любили пісню. Мама і батько - найдорожчі люди, і саме від них малий Андрійко черпав народні перлини рідного краю. Лагідний мамин наспів засіяв у дитячу душу любов до людей, до природи, до всього живого.

null
 Фото надане А.Пастушенком

Щедрою на здобутки судилася творча дорога Андрію Семеновичу, який  з 1974 року тісно пов’язав своє життя з Рівненщиною. Юний виходець із Тернопілля спочатку працював художнім керівником Колоденського сільського будинку культури, далі була робота у Корнинській музичній школі Рівненського району, де організував дитячий фольклорний гурт «Устонька», який згодом отримав звання «зразковий». А із 1983 року почав працювати у Рівненському державному педінституті. Тут він створив фольклорний ансамбль «Живограй», який постійно займав призові місця на всеукраїнських та  міжнародних конкурсах у Польщі, Болгарії, Німеччині, Естонії, Росії, був переможцем радіо- та телеконкурсів «Нові імена», «Сонячні кларнети», «Перлини душі народної».

null
З синами.  Фото надане А.Пастушенком

Він написав понад 700  пісень, музику до вистав, за його творами знято музичні фільми, записані музичні альбоми. А ще з-під його пера вийшло понад 40  навчальних посібників, збірок для студентів і фахівців, шанувальників української народної творчості, зокрема «Вітрила надії», «Пам’ятаймо, брате», «Моя родина  - Україна», «Пісня повертається додому», «Цвіт рясний над росами», «Українська пісенна спадщина», «Я піснею живу для України», «Пісні Рівненщини», «Сто українських народних пісень», «Вишиванка від мами», «Українська народна пісенна спадщина Рівненщини та Тернопільщини» та інші.

null
 Фото надане А.Пастушенком

Пісні Андрія Пастушенка люблять  слухачі, адже вони зачіпають серця людей щирістю почуттів і емоцій автора. Твори талановитого педагога-музиканта-композитора пронизані любов’ю до рідної землі, повагою до батьків, до всього, що  оточує. Водночас вони пробуджують у душах солодкий смуток, адже змушують признатися собі, як часто у вирі щоденних турбот ми віддаляємося від істинного, справжнього, світлого, духовного.

Прості, але водночас емоційні та глибокі за змістом твори Андрія Пастушенка увійшли до репертуару багатьох виконавців. Зокрема їх співають народні артисти України Василь Чепелюк, заслужені артисти України Віктор Кавун та Микола Швидків, заслужений працівник культури Галина Швидків, лауреати міжнародних та всеукраїнських конкурсів Анастасія Янцур, бандуристки Наталія та Ірина Євтушок, колективи ансамблів та інші.

null
 Фото надане А.Пастушенком

Андрій Пастушенко всіляко сприяє відродженню пісенної спадщини краю, він є засновником всеукраїнського фестивалю «Весняний первоцвіт» та обласного «Зустрічаємо Різдво». А вже понад  рік очолює обласне відділення Національної Всеукраїнської музичної спілки й робить все від нього можливе, для популяризації української пісні.

Про Андрія Семеновича можна розповідати багато, але все одно цього буде недостатньо. Просто потрібно поринути в його світ, почути пісню його душі. Завжди сповнений нових ідей, творчих задумів, готовий допомогти, підтримати й водночас відповідальний, вимогливий до себе та інших. Щиро не перестаєш дивуватися його невичерпним мистецьким можливостям, надзвичайній працездатності, потужній енергетиці, життєвому оптимізму. Найкраще його творчість характеризують слова : «Якщо працювати – то до сьомого поту, якщо творити – то неповторно, захоплююче».

І справи говорять самі за себе. Лише в цьому році він став натхненником і організував новий фестиваль патріотичної пісні «Слава Україні! Героям слава!», провів звіт-концерт «Пісенний калейдоскоп Андрія Пастушенка 2017», з нагоди 45-річчя творчої діяльності, разом із ансамблем «Веретено» брав участь у зйомках телевізійної передачі «Фольк-music», а вже незабаром нові зустрічі – 15 грудня у ДМШ №2 всі бажаючі «Зустрічатимуть Різдво» з Андрім Пастушенком.

 Із кожною новою піснею його душа молодіє. А ще добре те, що в усьому його підтримує родина – дружина, два сини, онук - дідусева відрада. Отож побажаємо і році новому не збавляти темпів, а жити натхненно і творити так, щоб душа співала.

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу rvnews.rv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: RvNews